Novice

Borštnikovo srečanje, plakat / Foto: Trampolin
Borštnikovo srečanje, plakat Foto: Trampolin
Torek, 30. januar 2024

58. Festivala Borštnikovo srečanje

Predstavitev tekmovalnega programa

Na Malem odru SNG Maribor je potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili tekmovalni program 59. Festivala Borštnikovo srečanje. Na predstavitvi sta sodelovala umetniški direktor festivala Aleš Novak in selektor tekmovalnega programa dr. Blaž Lukan. Borštnikovo srečanje bo med 3. in 16. junijem ponovno ponudilo izbor vrhunskih gledaliških predstav slovenskih in tujih producentov, raznolik spremljevalni program s strokovnimi srečanji, pogovori ob knjigah in z razstavami, refleksijo gledališkega dogajanja in zanimivimi študentskimi vsebinami.

Petek, 26. januar 2024

Članarina 2024

Plačilo letne članarine

V skladu s statutom društva vas obveščamo, da je čas za poravnavo članarine za leto 2024. Skrajni rok za plačilo je do 27. marca.

Vili Ravnjak, dramaturg
Vili Ravnjak, dramaturg
Sreda, 24. januar 2024

Pogovorni večer z Vilijem Ravnjakom

Predstavitev monografije Talijin hram v Mariboru

Okvir dogodka v SLOGI bo predstavitev monografije Talijin hram v Mariboru (Založba Pivec, 2023), ki sistematično in na enem mestu združuje članke, eseje, študije, komentarje, intervjuje in dnevniške zapise Vilija Ravnjaka, ki so nastali med letoma 2006 in 2021. To vsebinsko heterogeno teatrološko delo je “le” najbolj recentno od vseh, ki jih je Ravnjak ustvaril ali uredil skozi leta.

Petek, 19. januar 2024

38. recital Prešernove poezije

Vabimo članice in člane k udeležbi

Bliža se 8. februar, dan, ko naše združenje organizira tradicionalni recital Prešernove poezije pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani. 38. recital se bo pričel točno ob 12h s Prešernov Zdravljico. Letos ga bosta prenašala Radio Slovenija - Program Ars in TV Slovenija 1.

Jurij Souček (1929-2024)
Jurij Souček (1929-2024)
Sreda, 17. januar 2024

Umrl je naš član, kolega in prijatelj Jurij Souček

Slovo doajena slovenskega igralstva

Pogreb dragega Jurija bo v torek, 23. januarja ob 14h na ljubljanskih Žalah (vežica sv. Jurija).

Spominska slovesnost, posvečena Juriju Součku, bo 14. februarja ob 17.00 na Velikem odru Drame.

V 95. letu starosti je umrl veliki dramski, filmski in televizijski igralec Jurij Souček. Našo dramsko umetnost je obogatil z več kot 150 vlogami, neizbrisen pečat pa zapustil tudi na malih zaslonih in radijskih valovih.

25. Zlati lev / Foto: Festival Zlati lev Umag
25. Zlati lev Foto: Festival Zlati lev Umag
Torek, 16. januar 2024

Zlati lev

25. mednarodni festival komornega gledališča

Iniciativa za promocijo umetnosti Sredozemlja, Istra – Umag, objavlja razpis za izbor predstav, ki bodo vključene v uradni repertoar 25. Mednarodnega festivala komornega gledališča Zlati lev v Umagu leta 2024.

Rudi Šeligo, dramatik / Foto: Andraž Gombač
Rudi Šeligo, dramatik Foto: Andraž Gombač
Četrtek, 11. januar 2024

RUDI ŠELIGO: OHRANJENI SPOMIN

Obeležitev 20. obletnice smrti

Letošnji osrednji dogodek Fundacije Rudi Šeligo je posvečen obeležitvi 20.obletnice smrti Rudija Šeliga.

Ob tej priložnosti bo založba Beletrina izdala knjižno delo Ohranjeni spomin, zbirko kratkih novel Rudija Šeliga. Izvrstno uvodno besedilo in izbor novel sta delo Aleksandra Zorna. Predstavitev knjige z gosti bo v prostorih Društva slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12 v Ljubljani), 22. januarja ob 18.00 uri.

Pkalekta / Foto: Mojca Gorjan, oblikovalka
Pkalekta Foto: Mojca Gorjan, oblikovalka
Četrtek, 11. januar 2024

Igralske nagrade društva ZDUS - rok za oddajo predlogov je 15.1.

Razpis za nagrado Duša Počkaj in Marija Vera

RAZPIS za zbiranje predlogov za igralsko nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije “Duša Počkaj” za dveletno obdobje in za zbiranje predlogov za igralsko nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije “Marija Vera” za življenjsko delo

Naslovnica knige / Foto: SLOGI
Naslovnica knige Foto: SLOGI
Četrtek, 4. januar 2024

Kot bi bil tukaj začasno

V dialogu s Tomijem Janežičem, nova publikacija

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) s publikacijo Kot bi bil tukaj začasno – V dialogu s Tomijem Janežičem, knjigo izbranih intervjujev s Tomijem Janežičem, ki so nastali v letih 1997–2023, jemlje pod lupo režiserski diskurz enega od predstavnikov “četrte generacije” slovenskih gledaliških režiserjev. Janežič se je od svoje prve režije v instituciji leta 1996 po letu 2000 intenzivno uveljavil tudi onkraj slovenskega domicila in s svojo uprizoritveno poetiko določil zadnjo četrtino gledališkega stoletja v tem delu Evrope.