Sreda, 6. marec 2024

Gledališče prihodnosti – prihodnost gledališča?

15-letnica raziskovalnega programa Gledališke in medumetnostne raziskave

V četrtek, 14. marca, bomo ob 11:30 v 7. nadstropju na Trubarjevi 3 priredili okroglo mizo Gledališče prihodnosti – prihodnost gledališča? Dogodek bo obeležil 15-letnico raziskovalnega programa Gledališke in medumetnostne raziskave.

Raziskovalni program Gledališke in medumetnostne raziskave je usmerjen v preučevanje povezav med posameznimi področji umetnosti s poudarkom na njihovi hibridizaciji na področju uprizoritvenih umetnosti. V 15-letnem obdobju kontinuiranega raziskovanja je skupina evidentirala in izpolnila številne vrzeli v zgodovini slovenskega gledališča. Nova spoznanja so bila objavljena v znanstvenih monografijah, ki so predstavljene in nekatere med njimi tudi prosto dostopne tu: https://www.agrft.uni-lj.si/raziskovalna-dejavnost/

Medumetnostne raziskave so pokazale, da so bila v 20. in 21. stoletju privilegirani prostor gledaliških inovacij prav vmesna polja med posameznimi področji umetnosti. Ne glede na to, na kakšne načine so potekala iskanja novih pristopov k uprizarjanju in kako so se imenovala (eksperimentalno gledališče, avantgarda ali gledališka alternativa), so vsa po vrsti nakazovala smernice v razvoju uprizoritvenih umetnosti. V času svojega nastanka so se vzpostavljala kot gledališče prihodnosti. Ali so dejansko pomenila in napovedala tudi prihodnost gledališča? O teh vprašanjih bodo na okrogli mizi razpravljali dr. Blaž Lukan, dr. Aldo Milohnić, dr. Barbara Orel, dr. Katarina Podbevšek in dr. Tomaž Toporišič. Pogovor bo moderiral mladi raziskovalec Jakob Ribič.