Nedelja, 25. februar 2024

Nagrajenci 32. Dnevov komedije

Grenka komedija Paradiž velika zmagovalka festivala

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so se v nedeljo, 25. februarja, zaključili 32. Dnevi komedije. Nagrajenci po presoji strokovne žirije so: Polona Juh kot žlahtna komedijantka, Branko Šturbej kot žlahtni komedijant, Nina Ramšak Marković kot žlahtna režiserka in žlahtna komedija Paradiž v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo prav tako izbralo uprizoritev Paradiž v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

Strokovna žirija 32. Dnevov komedije v sestavi gledališke in radijske režiserke Žive Bizovičar, dramaturginje, režiserke, igralke in publicistke Ajde Rooss (predsednica žirije) ter dramskega igralca in gledališkega lektorja Simona Šerbineka je odločitev sprejela soglasno.

ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA

Nagrado žlahtna komedijantka prejme Polona Juh za vlogo Olivije v predstavi Kar hočete Williama Shakespeara v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Žlahtnost Polone Juh v vlogi žalujoče grofice Olivije je v tankočutnem preseganju klasičnega komičnega lika, ki ga nadgradi z ekspresivnim gibom in pretanjeno izreko Shakespearovega verza. Na prvi pogled sicer enolično vlogo oplemeniti s številnimi igralskimi finesami, mestoma melanholične ženstvene krhkosti, kot tudi z energično interpretacijsko avtoritativnostjo ter nepredvidljivimi komičnimi obrati. Lahkotno preigravajoča s stereotipi prehaja med žalovanjem in vročo zaljubljenostjo, vdanostjo in zadržanostjo, strogostjo in popustljivostjo. Besedilo interpretira z neverjetno skoraj že igrivo spretnostjo, z izjemnim občutkom za podtone ter tihe, neslutene notranje krajine.

ŽLAHTNI KOMEDIJANT

Nagrado žlahtni komedijant prejme Branko Šturbej za vlogo Malvolia v predstavi Kar hočete Williama Shakespeara v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Branko Šturbej v vlogi Malvolia izstopa z jasno in na videz lahkotno interpretacijo verza, natančno gestiko in izvedbeno dovršenimi monologi. V igri s soigralci se odlikuje z odličnim razumevanjem situacijske komike, dobro odmerjenim tempiranjem replik in posluhom za ritem predstave. S prefinjeno stilizacijo oriše lik, ki preseže klasičnega shakespearjanskega komičnega junaka ter s pretirano resnobnostjo, zgražajoč nad vsemi oblikami zabave v rumenih nogavicah s križnimi podvezicami, v gledalcih vzbuja huronski smeh in simpatijo. Igralska bravuroznost in obrtniško mojstrstvo eskalirata v pisemski partituri, nagrajeni z aplavzom na odprti sceni.

ŽLAHTNA REŽISERKA

Nagrado žlahtna režiserka prejme Nina Ramšak Marković za predstavo Arzenik in stare čipke Josepha Kesserlinga v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega.

Režiserka Nina Ramšak Marković v aktualizirani gledališki igri Arzenik in stare čipke, ki združuje bogat spekter komedijskih podžanrov, križanih z detektivko in grozljivko, presega standardne načine uprizarjanja komedije. Ustvarjalka se drzno umakne od izvirnika in besedilo nadgradi s številnimi referencami, slikovnim in filmskim gradivom ter žanrsko obarvano glasbo. S tem neposredno napade sistemske zločine srednjega razreda. Natančna v ritmu v tipizirane like vnese svežino in razpre preizpraševanje o smiselnosti komedije danes brez družbeno kritične ostrine.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO PRESOJI STROKOVNE ŽIRIJE

Nagrado žlahtna komedija prejme predstava Paradiž Mattea Spiazzija v izvedbi SLG Celje.

Grenka komedija Paradiž Mattea Spiazzija v izvedbi SLG Celje je izvirna predstavnica sodobnega gledališča komedije, ki z združevanjem različnih zvrsti in jezikov briše ostre meje znotraj samega žanra. Glavni jezik nebesedne predstave so izvrstne maske Alessandre Faienza, ki jim je odlično ubrana igralska ekipa z neverjetno natančno govorico svojih teles, vdihnila življenje. Edinstvenost vsakega posameznega lika je znotraj natančno izoblikovanih gest, ki nas skozi poetičnost vsakdana zapeljejo v njihove dramatične usode. Učinkovit sopripovedovalec sodobne pravljice je tudi glasba – je kot ustvarjalka atmosfere, ilustracija občutij ali pa prispodoba za neizrekljive misli. Predstava, ki humor združuje z bridkostjo, žalost z izgubo ter melanholijo s sočutjem, je hvalnica življenju. In ko življenje umre, odpadejo tudi maske.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU OBČINSTVA

Paradiž Mattea Spiazzija v izvedbi SLG Celje je s strani občinstva prejel najvišjo oceno: 4,7151.

Grenka komedija Paradiž je umeščena v dom starejših v manjšem slovenskem kraju in prikazuje življenje skupnosti oskrbovancev. Temelji na dokumentarnem (spominskem) gradivu, zato je avtentična in ne podlega sentimentalnosti. Temo staranja vpeljuje skozi povezane teme izključenosti, izoliranosti, osamljenosti, smrti, (ne)izpolnjenosti življenja ter fizičnega in duševnega zdravja. Paradiž pa ne želi biti (samo) dokumentarno pričevanje, temveč sodobna pravljica, ki slavi življenje – z enakimi možnostmi za vse.

VSEM NAGRAJENCEM IZ SRCA ČESTITAMO!

Polona Juh in Branko Šturbej, žlahtna komedijanta / Foto: Katja Kodba
Polona Juh in Branko Šturbej, žlahtna komedijanta Foto: Katja Kodba
Branko Šturbej, žlahtni komedijant / Foto: Katja Kodba
Branko Šturbej, žlahtni komedijant Foto: Katja Kodba
Kar hočete, Drama SNG Ljubljana / Foto: Peter Uhan
Kar hočete, Drama SNG Ljubljana Foto: Peter Uhan
Nina Ramšak Marković, režiserka / Foto: Katja Kodba
Nina Ramšak Marković, režiserka Foto: Katja Kodba
Kar hočete / Foto: Peter Uhan
Kar hočete Foto: Peter Uhan
Arzenik in stare čipke, MGL / Foto: Peter Giodani
Arzenik in stare čipke, MGL Foto: Peter Giodani
Matteo Spiazzi in ekipa Paradiž / Foto: Katja Kodba
Matteo Spiazzi in ekipa Paradiž Foto: Katja Kodba
Ekipa predstave Paradiž / Foto: Katja Kodba
Ekipa predstave Paradiž Foto: Katja Kodba
Ekipa predstave Paradiž / Foto: Katja Kodba
Ekipa predstave Paradiž Foto: Katja Kodba
Ekipa Arzenik in stare čipke, MGL / Foto: Katja Kodba
Ekipa Arzenik in stare čipke, MGL Foto: Katja Kodba
Polona Juh in Branko Šturbej, žlahtna komedijanta / Foto: Katja Kodba
Polona Juh in Branko Šturbej, žlahtna komedijanta Foto: Katja Kodba