Gregor Čušin

Igralec

Gregor Čušin se je rodil 11. januarja 1970 na Koroški Beli. Najprej je izbral študij slavistike, a se je po končanem prvem letniku leta 1990 odločil za igralstvo. Na AGRFT je v letniku Štefke Drolc in Dušana Jovanovića leta 1994 zaključil študij dramske igre in umetniške besede z vlogo Jacksona v Ardenovi drami Živite kot svinje. Za vlogo v diplomski predstavi in za vlogo Duha v Shakespearovem Hamletu je leta 1995 prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Že med študijem je igral v Mestnem gledališču ljubljanskem (v Platonovu A. P. Čehova) in v SLG Celje (v Kot me ti hočeš L. Pirandella).

Takoj po diplomi 1994 se je zaposlil v MGL. Leta 1999 je za dve sezoni sicer odšel v kranjsko Prešernovo gledališče, a se je 2001 vrnil v MGL. Tu je odigral že skoraj 40 vlog. Med njegove pomembnejše igralske dosežke sodijo vloge Moritza Stiefla v Pomladnem prebujenju F. Wedekinda, Burtona v Zažgi! L. Willsona, Igralca v Norcih iz Helma I. B. Singerja, Učitelja Šviligoja v Pohujšanju v dolini šentflorjanski I. Cankarja, Billyja v Kriplu z Inishmaana M. McDonagha, Kuharja v Bolje tič v roki kot tat na strehi M. Zupančiča, Zanetta in Tonina v Beneških dvojčkih C. Goldonija, Alcesta in Harpagona v Molièrovih komedijah Ljudomrznik in Skopuh ter Moža v Hudiču babjem K. Schönherrja.

Igral je tudi v Špas teatru, Slovenskem komornem gledališču in Cafe teatru. Nastopil je v več filmih (Ruševine Janeza Burgerja, Oda Prešernu Martina Srebotnjaka, Ekspres, Ekspres Igorja Šterka) in nekaj televizijskih nadaljevankah (Začnimo znova).

Ukvarja se tudi z režijo, predvsem v polprofesionalnih gledališčih, kot sta Šentjakobsko gledališče v Ljubljani in Gledališče Toneta Čufarja na Jesenicah. V sezoni 2008/09 je bil umetniški vodja Šentjakobskega gledališča. Znan je po avtorskih monodramah, v katerih obravnava krščansko tematiko. Njegovi najuspešnejši monodrami sta Hagada in Evangelij po Čušinu.

V MGL je z dveletno prekinitvijo zaposlen od 11. 10. 1994.

Nagrade

  • 1995 Prešernova nagrada (akademijska) za vlogo Duha v Hamletu W. Shakespeara in za vlogo Jacksona v drami Živite kot svinje J. Arden – oboje AGRFT
  • 2003 Nagrada za najjboljšo monokomedijo na Festivalu monodrame na Ptuju za avtorski projekt Hagada
  • 2003 Nagrada za igralski prispevek v uprizoritvi M. Jesiha Prižgite luči Glasbenega gledališča Gabriel iz Celovca in K&K iz Šentjanža pri Rožu, ki je na 10. Mednarodnem festivalu otroških uprizoritev poklicnih gledališč prejela zlato paličico za najboljšo uprizoritev v celoti
  • 2007 Priznanje ZDUS za igralske dosežke v letu 2006 (za vloge Polonija v Hamletu W. Shakespeara, Napoleona in Tita v Lipicanci gredo v Strasbourg B. A. Novaka in Azazella v Mojstru in Margareti / Margareti in Mojstru M. A. Bulgakova in M. Javornika – vse MGL)
  • 2011 Žlahtni komedijant na Dnevih komedije v Celju za vlogo Harpagona v Molierovem Skopuhu