Mirel Knez

Igralka

Mag. Mirel Knez

rojena 1972 na Švedskem slovenskim staršem, je v desetih letih življenja v Sloveniji kot pisateljica dramskih besedil, učiteljica gledališke igre in igralka sodelovala v triindvajsetih projektih: v predstavi Orest SNG-drame Maribor je igrala vlogo Hermione, v gledališču Koper vlogo Mame v Deklici za ogledalom, v predstavi Kalisto 7 Mestnega gledališča Ptuj kot Iris, v koprodukciji gledališča Škuc in SNG Drame Maribor je bila Elizabeth v predstavi Pisma z Irske. Sodelovala je tudi v več off projektih KUD-a France Prešeren in GLEJ-a Ljubljana. S predstavo Cirkus Ljud v produkciji GLEJ-a je gostovala na festivalu FIAT v Črni Gori. Leta 2008 je odigrala eno večjih in opaznejših vlog Hildegard Hahn v filmu Skriti spomin Angele Vode v režiji Maje Weiss. V televizijski komediji Andreja Roza Rozmana Najemnina je bila nosilka v glavni vlogi Friede Kragell.

Leta 2013 je zaključila magisterij Dramske igre na AGRFT v Ljubljani.

Dva krat se je udeležila Borštnikovega festivala v Mariboru, prvič v predstavi Najemnina Andreja Roza Rozmana, drugič pa z magistrsko produkcijo Marija Stuart v vlogi Elizabete I..

V letu 2014 ji je uspelo ustvariti drugi avtorski projekt in to humorno monodramo Irena ali Ne morem več. Projekt je nastal v koprodukciji: Stolp Škrlovec, Prešernovo Gledališče Kranj, Mestna občina Kranj, Slovenski gledališki inštitut in Carnica. Predstavo, ki jo je režiral Nick Upper (Niko Goršič), so publika in kritiki zelo dobro sprejeli. V bodoče od avtorice in igralke lahko pričakujemo še več podobnih kreativnih del!

Dogovarja se za nov (avtorski) projekt, tragedijo z delavnim naslovom Škotska kraljica-kraljica vseh casov.

Nagrade

  • 2015
    Na festivalu Actor of Europe 2015 v makedonskem mestu Resen je za monodramo prejela nagrado tednika Javnost iz Bitole.
  • 2016
    Leta 2016 je bila nagrajena kot igralka in dramatičarka na mednarodnem gledališkem festivalu "National Festival of the small theatrical forms", New European Theatre Action v bolgarskih Vratcih za avtorski projekt "Irena! ali Ne morem več!" ​ ​
  • NAGRADA “Teatropis” ZA MIREL KNEZ IZ SLOVENIJE

TAKT - Gledališko združenje gledaliških kritikov in teatrologov Makedonije je podelila nagrado "Teatropis" igralki Mirel Knez iz Slovenije. Nagrada ji je bila dodeljena za sodoben gledališki izraz za predstavo "Irena! ali Ne morem več!". Režiser predstave je Nick Upper. Predstava govori o novinarki in intelektualki Ireni, ki želi postati pisateljica, zelo slavna pisateljica. Svojo prvo knjigo je predala založbi , a urednik se ji ne oglaša in ji ne sporoči , če in kdaj bo njeno knjigo izdal. V bistvu predstava govori o ljubezni, uspehu in slavi. V svojem monodramskem nastopu igralka Mirel Knez suvereno obvladuje sceno, njena igra je subtilna in natančna. Ob minimalni scenografiji in kostumografiji je igralka dosegla prepričljiv in močen efekt. Predstava je privlačna, gledljiva, uravnotežena in precizna, jasna in vredna spomina.

  • NAGRADA za najboljšo žensko vlogo, “za poetičen vpogled v svet Henrika Ibsena” 2018 na Mednarodnem Komornem Festivalu,NETA, Vratsa, Bolgarija je za avtorski projekt "Ibsenove ženske"