Patrizia Jurinčič Finžgar

Igralka

Patrizia Jurinčič Finžgar, rojena leta 1990 v Trstu, je svoje prve izkušnje s profesionalnim gledališčem pridobila že v času pred študijem, ko je pogosto sodelovala s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu. Leta 2010 se je vpisala na AGRFT v letnik Tomija Janežiča in Janeza Hočevarja in za diplomski predstavi tisočdevetstoenainosemdeset Simone Semenič in Zdaj letim po Bertoltu Brechtu v režiji Nine Rajić Kranjac prejela skupinsko študentsko Prešernovo nagrado, predstava tisočdevetstoenaiosemdeset pa je prejela še nagrado amadeo za najboljšo predstavo na mednarodnem festivalu v Zagrebu in Šeligovo nagrado na 45. Tednu slovenske drame v Kranju.

Leta 2015 je študij zaključila z magisterijem iz dramske igre, smer gledališko petje, in sicer z avtorskim projektom Moj Devetsto, ki je doživel več kot trideset ponovitev; leta 2015 je zanj prejela študentsko Prešernovo nagrado, leta 2016 pa še nagrado Primorskega dnevnika. Že med študijem na AGRFT je sodelovala z Mestnim gledališčem ljubljanskim, SNG Dramo Ljubljana in Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Za vlogo Hane v uprizoritvi Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma v režiji Igorja Pisona in v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča Trst ter Glasbene matice je leta 2016 prejela Borštnikovo nagrado za mladega igralca ali igralko. Od oktobra 2016 je članica SNG Nova Gorica.

Nagrade

  • 2016 Borštnikova nagrada za mlado igralko za vlogo Hane v uprizoritvi Dogodek v mestu Gogi (SSG Trst in Glasbena matica)
  • 2016 Študentska Prešernova nagrada za glasbeno uprizoritev Moj Devetsto (avtorski projekt, AGRFT in SSG Trst)
  • 2015 nagrada tantadruj za gledališki dosežek (uprizoritev Hlapci, SSG Trst)
  • 2014 Prešernova skupinska nagrada za igro v diplomskih uprizoritvah Zdaj letim! in tisočdevetstoenainosemdeset