Novice

Glej ga, Součka! / Foto: Beletrina
Glej ga, Součka! Foto: Beletrina
Sreda, 19. junij 2024

Predstavitev knjige Glej ga, Součka

Po predstavitvi knjige Jurija Součka v Mariboru, ki bo v soboto, 15.junija 2024, se bomo o delu Glej ga, Součka! pogovarjali tudi v Ljubljani. V Mini teatru se nam lahko pridružite v sredo, 19. junija 2024, ob 19. uri.

Paradiž / Foto: Uriš Hočevar, SLG Celje
Paradiž Foto: Uriš Hočevar, SLG Celje
Sreda, 19. junij 2024

Paradiž celjskega gledališča nagrajen v Zagrebu

Nagrada predstavi SLG Celje

Paradiž Mattea Spiazzija, veliki zmagovalec 32. Dnevov komedije, v režiji Mattea Spiazzija, je slavil tudi na 48. Dnevih satire Fadila Hadžića v Satiričnem gledališču Kerempuh v Zagrebu.

Angeli v Ameriki, najboljša predstava 59. FBS / Foto: Ivian Kan Mujezinović
Angeli v Ameriki, najboljša predstava 59. FBS Foto: Ivian Kan Mujezinović
Nedelja, 16. junij 2024

Podeljene nagrade 59. Festivala Borštnikovo srečanje

S podelitvijo festivalskih nagrad se je danes, v nedeljo, 16. junija, končal 59. Festival Borštnikovo srečanje. V tekmovalnem programu si je mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali Gregor Butala, Darko Lukić, Nikita Milivojević, Natasha Tripney in Barbara Zemljič, ogledala dvanajst predstav po izboru selektorja tekmovalnega programa Blaža Lukana. Za najboljšo predstavo je žirija razglasila uprizoritev Angeli v Ameriki, ki je nastala v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in pod režijskim vodstvom Nine Rajić Kranjac. Podelili so tudi festivalske nagrade za režijo, scenografijo, glasbo, za avtorski koncept in priredbo uprizoritvenega besedila, kostumografijo, mlado igralko, igro in nagrado po presoji žirije. Na zaključni slovesnosti so podelili tudi Borštnikov prstan, ki ga je letos prejel prvak SNG Drama Ljubljana Branko Šturbej.

Janez Klasinc in Ondina Otta Klasinc / Foto: Wikimedia/Egon Kaše
Janez Klasinc in Ondina Otta Klasinc Foto: Wikimedia/Egon Kaše
Petek, 14. junij 2024

Janez Klasinc (1929-2024)

V 95. letu starosti je umrl naš dolgoletni član, priznani slovenski igralec Janez Klasinc.

Branko Šturbej / Foto: Arhiv SNG Maribor
Branko Šturbej Foto: Arhiv SNG Maribor
Petek, 14. junij 2024

Branko Šturbej, pogovor z lavreatom

TV Slovenija

Dobitnik letošnjega Borštnikovega prstana Branko Šturbej je spregovoril o svoji izjemno bogati igralski poti v oddaji Umetnost igre.

Ekipa uprizoritve s svetovalko za kulturo in medije Ireno Herak pri Vleposlaništvu Republike Slovenije v Beogradu / Foto: Deževen dan v Gurlitschu - foto: Nada Žgank
Ekipa uprizoritve s svetovalko za kulturo in medije Ireno Herak pri Vleposlaništvu Republike Slovenije v Beogradu Foto: Deževen dan v Gurlitschu - foto: Nada Žgank
Ponedeljek, 3. junij 2024

Deževen dan v Gurlitschu prejel pet nagrad na 69. Sterijevem pozorju v Novem Sadu

Nocoj, 3.junija 2024 bo na sklepni slovesnosti festivala 69. Sterijevega pozorja v Novem Sadu, uprizoritev Deževen dan v Gurlitschu Milana Ramšaka Markovića v režiji Sebastijana Horvata, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, prejela pet nagrad, in sicer nagrado za najboljše besedilo, dve igralski nagradi ter nagradi za scenografijo in kostumografijo.

 

Ponedeljek, 3. junij 2024

Začenja se 59. Borštnikovo srečanje

V Mariboru se danes, 3. 6., s prvimi predstavami začenja 59. Festival Borštnikovo srečanje. Slavnostno odprtje bo v petek zvečer, dan zatem pa se pričenja še tekmovalni program.

Četrtek, 30. maj 2024

Iskra

Predstavitev certifikata

Tri leta so minila, odkar je skupina #znamiseneha javno spregovorila o spolnem nadlegovanju na področju uprizoritvenih in avdiovizualnih umetnosti. Anketa, ki so jo izvedli, je potrdila, da problem obstaja in da se ga deležniki zavedajo.

Nagrajenci 27. Prix Marulić / Foto: Prix Marulič, HRT
Nagrajenci 27. Prix Marulić Foto: Prix Marulič, HRT
Četrtek, 30. maj 2024

Potovanje na robu noči

Srebrni prix Marulić za radijski dokumentarec o Evgenu Bavčarju

Na hrvaškem otoku Hvar se je včeraj končal 27. mednarodni radijski festival Prix Marulić, na katerem so ustvarjalci dokumentarne radijske oddaje Potovanje na robu noči prejeli drugo nagrado – srebrni prix Marulić v kategoriji radijskih dokumentarcev. Ustvarjalci tega tankočutnega dokumentarca so Saška Rakef, Mojca Delač, Luka Hvalc, Urban Gruden in Evgen Bavčar. V tekmovalnem sporedu tega pomembnega mednarodnega festivala je bilo 31 dramskih in dokumentarnih iger iz 17 držav.