Tanja Ribič

Igralka

Tanja Ribič se je rodila 28. junija 1968 v Zagorju. Na AGRFT se je vpisala leta 1987. Dramsko igro je študirala v letniku profesorjev Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja in študij zaključila z diplomskima vlogama Colombine v Življenju plejbojev po Dušanu Jovanoviću (r. Samo M. Strelec) in Gospe Sirellijeve v igri Kaj je resnica? Luigija Pirandella (r. Igor Štromajer).

Že med študijem je pričela igrati v profesionalnih gledališčih: v Drami SNG Maribor je leta 1989 igrala Marlene Dietrich v igri Modri angel Igorja Koršiča (r. Karpo Godina), v SMG leta 1991 pa Lenoro v Krokarju Edgarja Allana Poeja in Janeza Pipana (r. Janez Pipan). Tudi v MGL, kjer se je zaposlila takoj po zaključku študija, je prvič nastopila že kot študentka – leta 1991 je bila Ljalka v Intergirl Vladimirja Kunina (r. Žarko Petan), leta 1992 pa Lucija v Goethejevi Stelli (r. Janez Pipan).

Kasneje je v MGL med drugim igrala Anno v Zažgi Lanforda Wilsona (r. Zijah A. Sokolović), Suzette v Pridi gola na večerjo Marca Camolettija (r. Zvone Šedlbauer; za vlogo je na Dnevih komedije v Celju dobila naslov žlahtna komedijantka), Celimeno v Molièrovem Ljudomrzniku (r. Samo M. Strelec), Irino v Čehovih Treh sestrah (r. Boris Kobal), Marleno v Puncah in pol Caryl Churchill (r. Jaka Andrej Vojevec), Roksano v Cyranoju de Bergeracu Edmonda Rostanda (r. Dušan Jovanović) in Elizo Doolittle v Pigmalionu G. B. Shawa (r. Boris Kobal), za katero je leta 1999 prejela Dnevnikovo nagrado. Igrala je tudi v drugih slovenskih gledališčih, med drugim v SNG Drama Ljubljana in SMG.

Intenzivno se ukvarja tudi s filmom slovenske in tuje produkcije: med drugim je igrala v celovečercih Kajmak in marmelada in Traktor, ljubezen in rock’n’roll Branka Đurića (za zadnjo vlogo je leta 2008 na filmskem festivalu v Taormini prejela nagrado za najboljšo igralko), Nikogaršnja zemlja Danisa Tanovića, Halgato Andreja Mlakarja, Umetni raj Karpa Godine, Nepopisan list Janeta Kavčiča, Ti presento un amico Carla Vanzine in The Bright Side of the Moon Massima Guglielma. Igrala je osrednje vloge v TV nadaljevankah Naša mala klinika in Teater Paradižnik, posnela nekaj TV filmov in veliko radijskih iger.

Leta 1997 je s pesmijo Zbudi se zastopala Slovenijo na tekmovanju Pesem Evrovizije, trenutno pa pripravlja svojo tretjo samostojno ploščo. Dvakrat je vodila prireditev Viktorji, ukvarja pa se tudi s sinhronizacijo celovečernih Disneyjevih risank, ki jih tudi režira. Prevedla je tri dramske tekste: Butelj za večerjo Francisa Vebra, Lažeš, kradeš, škampe ješ Radoslava Pavlovića in Elizabeta je zagreta Robina Howdina, ki jo je leta 2004 v Teatru 55 tudi režirala.

V MGL je zaposlena od 7. julija 1992.


Nagrade:
1994 Žlahtna komedijantka na Dnevih komedije v Celju za vlogo Suzette v uprizoritvi Pridi gola na večerjo M. Camolettija, MGL
1999 Zmagovalka EME za pesem Zbudi se
1999 10. mesto na Evroviziji v Dublinu za pesem Zbudi se
1999 Dnevnikova nagrada za vlogo Elize Doolittle v Pigmalionu B. Shawa, MGL
2006 1. slovenska Femme Fatale
2008 Nagrada za najboljšega igralca ali igralko na filmskem festivalu v Taormini na Siciliji za vlogo v filmu Traktor, ljubezen in rock’n’roll režiserja Branka Djurića
2011 Plaketa za opaženo vlogo na 1. Festivalu domačih igranih TV serij FEDIS v Beogradu za vlogo Lili Muhe v TV seriji Naša mala klinika