Jernej Gašperin

Igralec

Jernej Gašperin se je rodil 3. decembra 1989 na Jesenicah. Na ljubljansko AGRFT se je vpisal leta 2008 ter študiral dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Matjaža Zupančiča in Borisa Ostana, kjer je tudi diplomiral. Leta 2012 je nastopil v diplomskih uprizoritvah Potohodec Daneta Zajca (r. Zala Sajko) in Zadet pravi čas Davida Ivesa (r. Milan Golob). Za vlogo Jerneja v kratkem igranem filmu Beli zajec (r. Boris Bezić) je leta 2011 prejel akademijsko nagrado zlatolaska.
Že v času študija je veliko nastopal na raznih profesionalnih odrih. Videli smo ga v uprizoritvi Nickel Stuff Bernarda-Maria Koltésa (r. Ivica Buljan, SMG, 2011), performansu po motivih Tomaža Šalamuna Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana (r. Ivica Buljan, Mini teater, 2011), otroški predstavi po motivih Oscarja Wilda Na vrtu sebičnega velikana (r. Attila Antal, Mini teater, 2011), uprizoritvi Cvetje v jeseni Ivana Tavčarja v priredbi Marka Čeha (r. Marko Čeh, Zavod Margareta Schwarzwald in Cankarjev dom, 2011) ter Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže (r. Ivica Buljan, SNG Drama Ljubljana, 2012). Na odrskih deskah MGL je prvič nastopil, ko je vskočil v vlogo Luigija v uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! Daria Foja (r. Marko Manojlović, 2011).
V MGL je zaposlen od 1. oktobra 2012, kjer smo ga lahko videli v uprizoritvi Komedija z ženskami Heinerja Müllerja (r. Ivica Buljan) in v Marivauxovem Triumfu ljubezni (r. Sebastijan Horvat).
Zaigral je tudi na filmu, in sicer v celovečernem prvencu Klemna Dvornika Kruha in iger (2011) ter v televizijski nadaljevanki Nova dvajseta (r. Vojko Anzeljc, RTV 2013).