Maša Pelko

Gledališka in radijska režiserka

Maša Pelko, rojena 1992 v Ljubljani, se je po zaključeni Filozofski fakulteti (smer primerjalna književnost in literarna teroija ter filozofija) vpisala na dodiplomski študij gledališke in radijske režije na Akademijo za gledališke, radio, film in televizijo pod mentorstvom izr. prof. mag. Sebastijana Horvata in izr. prof. Nataše Barbare Gračner.

Za produkciji Igrajte tumor v glavi! (Dušan Jovanović, 2017) ter Zimska pravljica (William Shakespeare, 2018) je prejela študentsko nagrado Zlatolaska za režijo in gledališko produkcijo v celoti, aprila 2019 pa ji je strokovna žirija na mednarodnem Festivalu radijske drame v Canterburyju (UK International Radio Drama Festival) za režijo drame Žrtve radia bum bum podelila drugo mesto v sekciji dolgometražnih radijskih del. Leta 2018 je za svojo izvirno dramo Kraljevi otroci prejela Grumovo nagrado za najboljšega mladega dramatika.

Praktični del dodiplomskega študija je leta 2019 zaključila s krstno uprizoritvijo besedila Dina Pešuta, Stadion Olympia, v Gledališču Glej. Trenutno je vpisana na magisterij gledališke režije na AGRFT.