Vesna Kuzmić

Igralka

Življenjepis

Vesna Kuzmić je slovenska gledališka, filmska in televizijska igralka. Rodila se je 19.2.1987 v Ljubljani.

Igro je doštudirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), kjer je l. 2013 diplomirala z vlogo Gospe, v igri “Služkinji” J. Geneta, v letniku prof. Jožice Avbelj in prof. Jerneja Lorencija. L. 2015 pa je magistirala iz umetniške besede pri prof. Alešu Valiču z recitalom “Vsa ta ljubezen”.

Študij je nato nadaljevala v Moskvi na svetovno priznanem Ruskem inštitutu za gledališko umetnost “GITIS” kjer je l. 2017 magistrirala iz igre z odličjem. Izobraževala se je v razredu uglednega režiserja in profesorja Sergeija Golomazova. V času študija v Rusiji je nastopala na številnih odrih v Moskvi in njeni okolici (“Teatr GITIS”, “Teatr Obraztsova”, “Dom Aktera”, Kulturni center slovanskih kutur v Moskvi...).

Konec leta 2017 se je vrnila v Slovenijo in pridobila status samozaposlene v kulturi. Igrala je vidnejše vloge v priljubljenih TV serijah (“Reka ljubezni”, “Truplo”, “Lp Lena”). Nastopala je v Mini teatru ("Tristan in Izolda", "Deklica z vžigalicami", "Obisk za medveda") in v Slovenskem narodnem gledališču Maribor ("Lov na čarovnice"). Za svojo vlogo v predstavi “Deklica z vžigalicami” je na 32. Mednarodnem gledališkem festivalu “VALISE” v Lomzi na Poljskem leta 2019 prejela nagrado za najboljšo igralko.

Vloge v gledališču

2019 Miška; Bonny Becker OBISK ZA MEDVEDA, r. Ivana Djilas, Mini teater.

2019 Susanna Walcott; Arthur Miller LOV NA ČAROVNICE, r. Janusz Kica, SNG Maribor.

2018 Deklica z vžigalicami; Hans Christian Andersen DEKLICA Z VŽIGALICAMI, r. Steve Tiplady, Mini teater.

2018 Diana; Lope de Vega EL PERRO DEL HORTELANO, r. Irina Promptova, Ruski inštitut za gledališko umetnost GITIS (Moskva).

2017 Henrietta; Marina Cvetajeva AVANTURA, r. Irina Promptova, Ruski inštitut za gledališko umetnost GITIS (Moskva).

2016 Performerka; Mihail Afanasjevič Bulgakov, MOJSTER IN MARGARETA r. Erzia Ertles, Ruski inštitut za gledališko umetnost GITIS (Moskva).

2015 Dorida; Aleksander Sergejevič Puškin RAZUM IN LJUBEZEN, r. Irina Promptova, Ruski inštitut za gledališko umetnost GITIS (Moskva).

2014 Performerka; Nikolaj Ostrovski KAKO SE JE KALILO JEKLO, r. Evgeni Ibragimov in Boris Konstantinov, Gledališka zveza ruske federacije STD (Moskva).

2014 Zorica; Denis Šehić PTICE IN STARE PESMI, r. Denis Šehić, Gledališče GLEJ.

2014 Interpretka; VSA TA LJUBEZEN (Poezija Ane Horvat in drugih pesnic in pesnikov), mentor: Aleš Valič, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo AGRFT.

2013 Gospa; Jean Genet SLUŽKINJI, r. Andrej Jus, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo AGRFT.

2013 Performerka; Publij Ovidij Naso METAMORFOZE, r. Daniel Day Škufca, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

2012 Izolda, Jean Cocteau TRISTAN IN IZOLDA, r. Zoltan Balazs, Mini teater.

2012 Kaska; William Sheakespeare JULIJ CEZAR, r. Mateja Kokol, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

2012 Elvira; Jean-Baptiste Poquelin Moliere DON JUAN, r. Tjaša Črnigoj, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

2011 Medeja; Euripides MEDEJA, r. Danel Day Škufca, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

2011 Polina Andrejevna; Anton Pavlovič Čehov UTVA, r. Mateja Kokol, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

2011 Nina Mihajlovna Zarečna; Anton Pavlovič Čehov UTVA, r. Daniel Day Škufca, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

2010 Moira; Ana Obreza VEČER TREH KRATKIH ZGODB EDGARJA ALLANA POEJA, r. Tjaša Črnigoj, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

Nagrade

  • 2019 Nagrada za najboljšo igralko za vlogo v predstavi DEKLICA Z VŽIGALICAMI (Mini teater) na 32. Mednarodnem gledališkem festivalu “VALISE” v Lomzi na Poljskem.