Jana Zupančič

Igralka

Članica Mestnega gledališča ljubljanskega

Jana Zupančič se je rodila 7. maja 1979 v Ljubljani. Leta 1999 se je vpisala na AGRFT in študirala dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Dušana Mlakarja in Kristijana Mucka. Nastopila je v dveh diplomskih predstavah: odigrala je Bogomilo v Kerstu Jaše Jenulla in več vlog v Ovidijevih Metamorfozah (oboje r. Jaša Jenull). Za igralske kreacije v obeh predstavah je leta 2003 prejela akademijsko Prešernovo nagrado.

Na profesionalnih odrih je nastopala že med študijem; med drugim je igrala Julio v Primestju Hanifa Kureishija (r. Matjaž Latin, SNG Mala Drama Ljubljana, 2002) in Elaine Harper v Arzeniku in starih čipkah Josepha Kesserlinga (r. Boris Cavazza, Gledališče Koper, 2003).

MGL se je zaposlila leta 2003. Med drugim je igrala Alison Porter v Ozri se v gnevu Johna Osborna (r. Janez Lapajne), Sofjo Pavlovno v Gorje pametnemu Gribojedova (r. Zvone Šedlbauer), Margareto v Mojstru in Margareti/Margareti in mojstru Mihe Javornika po romanu Bulgakova (r. Jernej Lorenci). Za vloge Sugar Kane v mjuziklu Sugar – Nekateri so za vroče Petra Stonea, Julea Stynea in Boba Merrilla (r. Stanislav Moša), Zine v Tanji-Tanji Olje Muhine (r. Matjaž Pograjc), Beatrice v Shelleyjevem Cenciju (r. Diego de Brea) in Isabel Archer v Jamesovem Portretu neke gospe (r. Matjaž Berger, APT Novo mesto, 2009) je leta 2009 prejela nagrado sklada Staneta Severja. Vloga Beatrice Cenci ji je leta 2010 prinesla tudi Dnevnikovo nagrado. V zadnjem času je v MGL med drugim igrala tudi Margaret v Williamsovi Mački na vroči pločevinasti strehi (r. Ivica Buljan), Mater v Rekviemu Hanoha Levina (r. Matjaž Zupančič), Agatjo Tihonovno v Gogoljevi Ženitvi (r. Diego de Brea) in Marušo Rdečelasko v Plesu v dežju Dominika Smoleta, Boštjana Hladnika in Nane Milčinski (r. Matjaž Berger). Med njene pomembnejše nastope na drugih odrih sodi Sapfo v Ognjenih Marguerite Yourcenar (r. Tijana Zinajić, Zavod Ramovš in Stara elektrarna, 2006).

Uspešno se uveljavlja tudi na filmu in televiziji. Nastopila je v celovečercih Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja (2008), 9:06 Igorja Šterka (2009) in Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja (2010), TV filmih Gverilci po romanu Polone Glavan (r. Brane Bitenc, 2006), Sonja po noveli Milana Kleča (r. Janez Burger, 2007) in TV nanizanki Na terapiji Nejca Poharja (2011).

Leta 2010 je prejela za svoje delo in vloge v zadnjih sezonah v MGL Dnevnikovo nagrado in ob tem o svojem delu povedala.

“... Sicer pa ne spadam med igralce, ki bi imeli izdelan "sistem", po katerem se lotevajo vlog - nisem torej "analitični" igralski tip, ampak povsem emocionalen. Seveda lahko vedno vnaprej razdelam in premislim neko vlogo, toda njena končna oblika se vselej vzpostavi preko čustev in občutkov, ki jih imam ob njej. Analitična plat je pri meni mogoče bolj povezana z nekim sistematičnim pristopom, recimo s tem, kako pridno se vedno lotim vsake vloge.” 

(Dnevnik, 22.9. 2010)