Eva Stražar

Igralka

Eva Stražar je rojena leta 1995 v Kopru. Po osnovni šoli je izobraževanje nadaljevala na dramsko-gledališki gimnaziji v Novi Gorici. Ob šoli je bila tudi aktivna članica Šentjakobskega gledališča v Ljubljani. Po maturi se je vpisala na AGRFT, kjer je študirala dramsko igro pod mentorstvom Borisa Ostana. Že v času študija je sodelovala v več profesionalnih projektih. Diplomirala je v letu 2018/19 s predstavama Idomenej in Se mi vsaj ni treba poljubljati. S slednjo so z ekipo, na festivalu Istropolitana v Bratislavi osvojili nagrado za režijo in nagrado za najbolje zasnovano delo. Po diplomi se je vpisala na magisterij iz dramske igre in junija 2021 magistrirala. Med drugim sodeluje z SNG Drama Ljubljana, Mestnim gledališčem ljubljanskim, SNG Maribor in Lutkovnim gledališčem Maribor. Ponosna je na vlogo Mary Warren v Lovu na čarovnice Arthurja Millerja, v režiji Janusza Kice in magistrski avtorski projekt o slovenski mitologiji Žetev in kletev, ki ga je zasnovala skupaj s sošolcem Urbanom Kuntaričem. S predstavo še zmeraj gostujeta po Sloveniji. Julija 2021 se je zaposlila v gledališču SLG Celje, kjer igra v predstavi In podgana se je smejala, s katero so otvorili sezono 2021/22.

Delo

VLOGE

Sezona 2023/24

• Tončka Kolenc, Marta, Mojca Bregar v DRUGI PRETEKLOSTI Vinka Möderndorferja, režiser Luka Marcen. Premiera 6. oktobra 2023.

Sezona 2022/23

• Akulina, Pjotrova hči iz prvega zakona v OBLASTI TEME Leva Nikolajeviča Tolstoja, režiserka Maša Pelko. Predpremiera 9. decembra 2022, premiera 13. januarja 2023.

• Lady Marian v ROBINU HOODU Slobodana Obradovića, režiser Samo M. Strelec. Premiera 17. septembra 2022.

Sezona 2021/22

• Vnukinja, Minnie v IN PODGANA SE JE SMEJALA Nave Semel, režiser Yonatan Esterkin, premiera 3. septembra 2021.