Klemen Kovačič

Igralec

Klemen Kovačič se je rodil leta 1998 v Ljubljani. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je študiral pod mentorstvom Jerneja Lorencija, Jerneja Šugmana in Branka Jordana in leta 2022 diplomiral z vlogo Gregorja v Jagababi Daneta Zajca. V letu 2023 je postal član ansambla Slovenskega mladinskega gledališča.

Že med študijem je začel sodelovati z različnimi gledališkimi ustanovami (Mestno gledališče Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, SNG Nova Gorica, Lutkovno gledališče Ljubljana, Gledališče Glej) in sodeloval z uveljavljenimi slovenskimi in tujimi režiserji. Sodeluje tudi pri mladinskih oddajah in sinhronizaciji risank na Televiziji Slovenija ter pri literarnih oddajah na Radiu Slovenija. Igral je v celovečernem filmu Zastoj Vinka Möderndorferja.
Deluje tudi na področju avtorskega gledališča: je soustanovni član kolektiva Počemučka, v katerem je med drugim soustvaril predstavo Under construction (Gledališče Glej), ki je na 52. Tednu slovenske drame prejela posebno nagrado po presoji žirije. Leta 2022 se je predstavil še s samostojnim avtorskim projektom Razmetana soba (LGL), ki je bil uvrščen v spremljevalni program 53. Tedna slovenske drame.

Leta 2020 je za vlogo Hamleta v študijski produkciji H genotipu Hamlet prejel Nagrado Sklada Staneta Severja za igralske stvaritve študentov dramske igre in Akademijsko Prešernovo nagrado, uprizoritev pa je bila uvrščena na spremljevalni program 56. Festivala Borštnikovo srečanje. Sicer pa se je z gledališčem ljubiteljsko ukvarjal že pred študijem na AGRFT, za svoje ustvarjanje v tistem obdobju pa je na 56. Linhartovem srečanju prejel Matička za najboljšo moško vlogo.


NAGRADE:
- 2017; Matiček za najboljšo moško vlogo za vlogo Andreja Opeke v predstavi Feniks (Little Rooster Productions) na 56. Linhartovem srečanju

- 2020; Nagrada Sklada Staneta Severja za igralske stvaritve študentov dramske igre za vlogo Hamleta v študijski produkciji H genotipu Hamlet (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo)

- 2020; Akademijska Prešernova nagrada za vlogo Hamleta v študijski produkciji
H genotipu Hamlet (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Zavod Delak)

- 2022; Posebna nagrada 52. Tedna slovenske drame po presoji žirije za kreacijo, ki inventivno povezuje različne gledališke jezike za predstavo Under construction (Gledališče Glej)