Jaka Lah

Igralec

Jaka Lah se je rodil 5. septembra 1978 v Mariboru. Na AGRFT se je vpisal leta 1999, pred tem pa na FF v Ljubljani študiral sociologijo kulture in slovenski jezik s književnostjo. Dramsko igro je študiral v letniku profesorjev Kristijana Mucka, Saša Jurcerja in Dušana Mlakarja in študij zaključil z diplomsko predstavo Metamorfoze (po Ovidiju priredila Jaša Jenull in Marko Bratuš, r. Jaša Jenull). Za vlogo Sozija v akademijski produkciji Molièrovega Amfitriona (r. Jaša Jenull) je leta 2001 dobil Severjevo nagrado, leta 2003 pa akademijsko Prešernovo nagrado za avtorsko uprizoritev iz umetnosti giba Vsakdo od nas kdaj v samoti uzre svoj lastni obraz. Med študijem je prejel tudi dve akademijski nagradi zlatolaska. Leta 2010 je na AGRFT pod mentorstvom Kristijana Mucka magistriral iz dramske igre z nalogo Umetnost med slutnjo smisla in metamorfozo njegove odsotnosti.

Takoj po končanem študiju se je zaposlil v MGL, kjer je med drugim igral Cliffa Lewisa v Ozri se v gnevu Johna Osborna (r. Janez Lapajne), Behemota v Mojstru in Margareti/Margareti in Mojstru Mihaila A. Bulgakova in Mihe Javornika (r. Jernej Lorenci), Tybalta v Shakespearovem Romeu in Juliji (r. Diego de Brea) in Gooperja v Mački na vroči pločevinasti strehi (r. Ivica Buljan).

Od konca študija aktivno sodeluje z Bojanom Jablanovcem pri projektu Via Negativa in je do danes sodeloval pri treh uprizoritvah: Incasso, Še in avtorskem projektu Čisti performans (Via Nova, soavtor Bojan Jablanovec). Leta 2010 je kot praktični del svoje magistrske naloge pripravil avtorski projekt Rob sveta (produkcija E.P.I. Center in Cankarjev dom). Kot izvajalec je sodeloval v butoh projektu Tanje Zgonc Koora, ki je leta 2002 dobil nagrado za najboljšo plesno predstavo po izboru plesnih kritikov.

Nastopil je v nekaj kratkih filmih in TV nadaljevankah in igral v celovečercu Vinka Möderndorferja Pokrajina št. 2. Leta 2008 je igral Josipa Rusjana v igranem dokumentarcu Borisa Palčiča Leteča brata Rusjan, ukvarja pa se tudi s sinhronizacijo risank in radijskimi igrami; med drugim je sodeloval v radijski igri Arija Saše Pavček (r. Alen Jelen), ki je leta 2008 dobila posebno nagrado Mir in prijateljstvo narodov na mednarodnem radijskem festivalu v Iranu.

V MGL je zaposlen od 20. novembra 2003.

Nagrade

  • 2001 Severjeva nagrada za vlogo Sozija v Amfitrionu J. B. P. Molièra, AGRFT
  • 2003 Prešernova nagrada (akademijska) za avtorsko uprizoritev iz umetnosti giba Vsakdo od nas kdaj v samoti uzre svoj lastni obraz, AGRFT