Bernarda Oman

Igralka

Bernarda Oman se je rodila 11. novembra 1959 v Novem mestu. Na AGRFT se je vpisala leta 1981. Dramsko igro je študirala v letniku profesorja Franceta Jamnika in študij zaključila z diplomsko vlogo Jacinte v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski (r. Barbara Hieng Samobor), za katero je leta 1985 dobila Severjevo nagrado.

Po študiju se je zaposlila v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je ostala do leta 1998. Tam je interpretirala številne pomembne vloge: med drugim je bila Julija v Strindbergovi Gospodični Juliji (r. Matjaž Zupančič), Ismena v Antigoni Dominika Smoleta (r. Matjaž Zupančič), Marijana v Molièrovem Tartuffu (r. Matjaž Zupančič), Honey v Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja (r. Barbara Hieng Samobor), Nina v Cankarjevem Kralju na Betajnovi (r. Mile Korun), Jelena Andrejevna v Čehovem Stričku Vanji (r. Mile Korun), Ema v Prevari Harolda Pinterja (r. Zvone Šedlbauer) in Mira v Izgubljenem sinu Andreja Hienga (r. Mile Korun); za zadnji vlogi je leta 1996 dobila Severjevo nagrado. Igrala je tudi v drugih slovenskih gledališčih, na primer v Mestnem gledališču Ptuj in Špas teatru.

V MGL je med drugim igrala Marjano v Prizorih iz zakonskega življenja Ingmarja Bergmana (r. Mile Korun), Truvy v Jeklenih magnolijah Roberta Harlinga (r. Vinko Möderndorfer), Gertrudo v Shakespearovem Hamletu (r. Matjaž Zupančič), Mašo v Čehovih Treh sestrah (r. Boris Kobal), Lukrecijo v Cencijih Percyja Byssha Shelleyja (r. Diego de Brea) in Dojko v Shakespearovem Romeu in Juliji (r. Diego de Brea).

Nastopila je v okrog tridesetih filmih in televizijskih nadaljevankah, med drugim v Dediščini Matjaža Klopčiča, Glembajevih Antuna Vrdoljaka, Ljubezen nam je vsem v pogubo Jožeta Galeta ter Instalaciji ljubezni in Skritem spominu Angele Vode Maje Weiss. Ukvarja se tudi s sinhronizacijo risank.

Nagrade

  • 1985 Severjeva nagrada za vlogo Jacinte v Pohujšanju v dolini šentflorjanski I. Cankarja, AGRFT
  • 1985 Nagrada 7 sekretarjev SKOJa za vlogo Mire v filmu Dediščina
  • 1985 Nagrada za najboljšo mlado igralko na Festivalu jugoslovanskega igranega filma v Nišu za vlogo Mire v filmu Dediščina
  • 1988 Igralka leta na Tednu domačega filma v Celju za vlogo Poštarice v filmu Omnibus P.S.
  • 1993 Žlahtna komedijantka na Dnevih komedije v Celju za vlogo Mary Smith v uprizoritvi Zbeži od žene R. Cooneyja, PG Kranj
  • 1996 Severjeva nagrada za vlogo Eme v Prevari H. Pinterja in za vlogo Mire v Izgubljenem sinu A. Hienga – oboje PG Kranj
  • 2001 Dnevnikova nagrada za vlogo Marjane v Prizorih iz zakonskega življenja I. Bergmana, MGL. Nagrado si delita z Jožico Avbelj.
  • 2003 Nagrada pogled iz globine na festivalu Zlati lev v Umagu za vlogo Elide Wangel v Gospe z morja S. Sontag, MGL