Primož Bezjak

Igralec

Primož Bezjak (1977), igralec, gibalec/plesalec, koreograf in performer je v slovenskem gledališkem prostoru dejavno navzoč že vsaj od leta 1999, ko je sodeloval v predstavi Matjaža Pograjca in Betontanca Skrivni seznam sončnih dni. Postal je redni član Betontanca, skupaj s kolegi pa je ustanovil tudi spin off skupino Beton Ltd., ki je ustvarila niz uspešnih predstav, nazadnje npr. Ich kann nicht anders in Große Erwartungen. Konec leta 2008 se je zaposlil v Mladinskem, kjer je nekaj vlog odigral že prej. Širša javnost ga zelo dobro pozna po nekaj odmevnih filmskih vlogah (Slepa pega, Zvenenje v glavi, Nikogaršnja zemlja, Oda Prešernu, Barabe!, Skupaj), predvsem pa kot Djura iz najbolj gledanega slovenskega filma Petelinji zajtrk. Leta 2011 je prejel Župančičevo nagrado za igralske stvaritve v predstavah Nižina neba, Peklenska pomaranča, Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, Vampir in Zadnji ples Nižinskega v Mladincu ter za projekta Tam daleč stran – uvod v ego-logijo (Beton Ltd.) in Invalid (Via Negativa). Leta 2010 je bil eden prejemnikov nagrade za izjemno kolektivno stvaritev v predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! na Borštnikovem srečanju v Mariboru, leta 2003 pa je dobil nagrado zlata ptica.

Nagrade

  • Leta 2011 je prejel Župančičevo nagrado za igralske stvaritve v predstavah Nižina neba, Peklenska pomaranča, Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, Vampir in Zadnji ples Nižinskega v Mladincu ter za projekta Tam daleč stran – uvod v ego-logijo (Beton Ltd.) in Invalid (Via Negativa).
  • Leta 2010 je bil eden prejemnikov nagrade za izjemno kolektivno stvaritev v predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! na Borštnikovem srečanju v Mariboru, leta 2003 pa je dobil nagrado zlata ptica.