Lara Fortuna

Igralka

Rodila sem se leta 1995 v Ljubljani, kjer sem živela do svojega četrtega leta, dokler se z družino nismo preselili v Kranj. Že v času osnovne šole sem obiskovala dramski krožek, kjer sem pet let nastopala v otroških predstavah. Istočasno sem začela obiskovati tudi ure klavirja in glasbene teorije na Glasbeni šoli Kranj, ki sem jo šest let kasneje zaključila.

Šolanje sem nadaljevala na Gimnaziji Kranj, v prostem času pa sem obiskovala dve dramski skupini izven šole, kjer sem nastopala vse do začetka fakultete. Leta 2013 sem na Linhartovem srečanju prejela nagrado za najboljšo stransko žensko vlogo za vlogo Tarbule in Afre v predstavi Dogodek v mestu Gogi (režiser Ajdin Huzejrović).

Leta 2016 sem uspešno opravila sprejemne izpite na AGRFT in se vpisala v letnik pod mentorstvom Matjaža Zupančiča in Matjaža Tribušona. Diplomirala sem leta 2020 z vlogo Matilde v Strniševih Ljudožercih (režiser Luka Marcen). Z akademijsko produkcijo Viktor ali otroci na oblasti, v kateri sem igrala glavno žensko vlogo Emilijo, smo se udeležili dveh mednarodnih festivalov (14. FIST v Beogradu in 10. ITSelF v Varšavi). V Beogradu smo prejeli grand prix za najboljšo uprizoritev v celoti. Zanjo pa smo prejeli tudi skupinsko Prešernovo nagrado za študente Univerze v Ljubljani.

V času študija sem igrala v uprizoritvah V imenu matere v režiji Ivice Buljana (SNG Drama Ljubljana), Turobni dnevi, čudoviti časi v režiji Maše Pelko (ATP Novo Mesto) in Dr. Prešeren v režiji Nede Rusjan Bric (Prešernovo gledališče Kranj).

Trenutno zaključujem magistrski študij Dramske igre, v katerem sem raziskovala in uprizorila predstavo po motivih Cocteaujevega Človeškega glasu - Na drugi strani, ki je tudi osrednja tema moje pisne magistrske naloge. Od julija 2022 sem zaposlena v SNG Nova Gorica.

Nagrade

  • PRIZNANJE ZA NAJBOLJŠO STRANSKO ŽENSKO VLOGO za vlogi Tarbule in Afre v predstavi Dogodek v mestu Gogi na 16. Festivalu gorenjskih komedijantov 2013 (23. junij 2013)
  • GRAND PRIX, NAGRADA ZA PREDSTAVO V CELOTI za uprizoritev OTROCI NA OBLASTI na Festivalu FIST Beograd 2019 (18.5.2019)
  • PREŠERNOVA NAGRADA za študente AGRFT za leto 2019 za uprizoritev OTROCI NA OBLASTI; skupinska nagrada (10.12.2019)