Gregor Gruden

Igralec

Gregor Gruden se je rodil leta 1980 v Ljubljani. Že v srednji šoli se je v Šolski impro ligi preizkušal v tekmovanjih v gledališki improvizaciji. Študiral je dramsko igro in umetniško besedo na ljubljanski AGRFT v letniku Dušana Jovanovića in Janeza Hočevarja. Diplomiral je v več vlogah v uprizoritvi Pomembno je biti Ernest O. Wilda. Za te vloge in za vlogo Hočevarja v uprizoritvi Kisli maček C. Churchill je 2006 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Že kot študent je nastopil v SNG Drama Ljubljana kot Sulejman v Alamutu V. Bartola in kot Jašvin v Ani Karenini L. N. Tolstoja. Sodeloval je tudi s Tomažem Pandurjem (Tesla Electric Company).

Ansamblu MGL se je pridružil 2007 in zablestel v vlogi Muhe v Zgodbah vsakdanje norosti P. Zelenke. Igral je v številnih mjuziklih: bil je Joe/Josephine v Sugar – Nekateri so za vroče, Georg v Pomladnem prebujenju, Clyde v Čarovnicah iz Eastwicka in odigral več vlog v Dekameronu. Pomembna je tudi njegova vloga Darka v uprizoritvi Pes, pizda in peder G. Fona.

Poleg dela v matičnem gledališču je nastopil tudi v gibalno-gledališki predstavi Republika ali Srečno pot Greta Garbo v režiji Urške Vohar v produkciji Zavoda Emanat in Zavoda Bunker. V več vlogah se je izkazal tudi v uprizoritvi Mala morska deklica H. C. Andersena (Mini teater, 2009).

V vlogi Erika je igral v televizijskem filmu Plan B Urške Kos.

Je tudi član glasbene skupine Kamerad Krivatoff.

Nagrade

  • 2006 - Prešernova nagrada (akademijska) za vloge v prodikcijah Kisli maček in Pomembno je biti Earnest