Luka Marcen

Režiser

Luka Marcen (Celje, 1995) se je po končani I. gimnaziji v Celju najprej vpisal na študij Filozofije ter Primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Svoje izobražeanje je kmalu nadaljeval s študijem gledališke režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je septembra 2020 pod metorstvom red. prof. Matjaža Zupančiča in izr. prof. Matjaža Tribušona diplomiral z režijama uprizoritvev Ljudožerci Gregorja Strniše in Goli pianist ali Mala nočna muzika Matjaža Zupančiča. Kot asistent režiserja je sodeloval s priznanimi gledališkimi ustvarjalci: Dušanom Mlakarjem, Janezom Pipanom, Ivico Buljanom, Eduardom Milerjem, Aleksandrom Popovskim, Majo Sever in Roccom. V preteklih sezonah je v okviru različnih platform in festivalov (Festival Vzkrik, revija ADEPT, Teden slovenske drame in programi SNG Drama Ljubljana) kot režiser in avtor koncepta večkrat prevzel tudi režijo bralnih uprizoritev novih slovenskih dramskih besedil avtorjev različnih generacij.

Uprizoritev Otroci na oblasti (po motivih del Rogerja Vitraca in Dušana Jovanoviča, 2019) v njegovi režiji je bila izbrana v tekmovalni program na več festivalih po Evropi (Beograd, Varšava), na festivalu FIST v Beogradu je predstava maja 2019 prejela tudi grand prix za najboljšo predstavo festivala v celoti. Decembra 2019 je bila uprizoritev Otroci na oblasti nagrajena tudi z akademijsko Prešernovo nagrado za leto 2019. Decembra 2020 pa je Luka Marcen za režijo diplomske uprizoritve Ljudožercev Gregorja Strniše prejel še akademijsko Prešernovo nagrado za leto 2020.

Trenutno svoje izobraževanje nadaljuje na magisterskem študiju gledališke režije.

NAGRADE:
2019:
- Grand prix, nagrada za najboljšo uprizoritev festivala v celoti na Festivalu FIST Beograd 2019 za uprizoritev Otroci na oblasti
- Akademijska Prešernova nagrada za leto 2019 za uprizoritev Otroci na oblasti
2020:
- Akademijska Prešernova nagrada za leto 2020 za režijo Ljudožercev.