Timon Šturbej

Igralec

Rojen 1994 v Mariboru, kjer je leta 2013 po zaključenem šolanju na Prvi gimnaziji v Mariboru opravil splošno maturo in nato začel študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo pod mentorstvom Jožice Avbelj, Jerneja Šugmana ter Jerneja Lorencija. Oktobra 2017 je uspešno diplomiral. V gimnaziji je obiskoval gledališki krožek na Prvem odru.

Delovanje v profesionalnih gledališčih: leta 2016 je opravil vskok v vlogo Člana kabineta v predstavi Faust, v režiji Tomaža Pandurja in se pod okriljem SNG Drama Ljubljana udeležil mednarodnih gledaliških festivalov v Seulu, Cluju in Pekingu.

Leta 2017 je v Mestnem gledališču ljubljanskem igral v predstavi Kinderland v režiji Daniela Škufce in v SNG Drama Ljubljana v predstavi Hlapci v režiji Janeza Pipana. Junija 2015 se je udeležil mednarodnih filmskih delavnic na Münchenski filmski akademiji pri profesorju Louju Binderju. Prav tako je sodeloval v slovenski filmski produkciji. Igral je v filmu Stekle lisice v režiji Borisa Jurjaševiča, vlogo glavnega antagonista v filmu Posledice v režiji Darka Štanteta (2018) in v filmu Ne bom več luzerka v režiji Urške Djukić (2018).

Leta 2017 se je zaposlil v Drami SNG Maribor. Od decembra 2018 je član ansambla SNG Drama Ljubljana.

Nagrade

  • vesna za najboljšo stransko moško vlogo v filmu Posledice, 31. Festival slovenskega filma Portorož, 2018
  • Severjeva nagrada za študenta igre, 2017
  • mednarodna nagrada za najboljšo moško vlogo na festivalu Teatraly Koufar, Minsk, 2013
  • amaterska igralska nagrada na festivalu Vizije - Festival mladinskih skupin Slovenije, Ptuj, 2012