Eva Hribernik

Režiserka

EVA HRIBERNIK deluje kot gledališka in operna režiserka tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru.

Po končanem študiju dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani je diplomirala iz operne režije na Akademiji za italijansko opero v Veroni. V Veroni je končala magistrski študij glasbene terapije, se izobraževala na Fakulteti za glasbeno in gledališko znanost Univerze v Berlinu ter zaključila študij indijske glasbe v Vicenzi.

V gledališču Teatro Elettra v Rimu je režirala sodobno italijansko dramo Cenere (G. Arena), v Veroni pa je v dvorani Palazzo Camozzini uprizorila Figarovo svatbo (W. A. Mozart).
V koprodukciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča in Glasbene matice Ljubljana je uprizorila sodobno slovensko opero za otroke Kaznovana radovednost (P. Šivic), opero Snežna kraljica (M. King) in mladinsko opero Deček, ki je prehitro rasel (G. C. Menotti).
V njeni režiji so bile izvedene še sodobna opera Pod svobodnim soncem (T. Kobe), operna črna komedija Božji delec (P. Mihelčič), komorna opera Ada (T. Svete), romantična opera Deseti brat (A. Makovac), pustolovski muzikal Madagascar (G. Norigea/J. Someillan), operno-baletna pravljica Gospod in hruške (D. Bavdek), komorna opera Mož, ki je imel ženo za klobuk (M. Nyman), glasbeno-gledališke predstave Ex/odus radosti (Susnick/ Bogojević), Afriški živalski raj (A. J. Kropivšek) in Iz trebuha anakonde (B. Glavina), operi Zora in čriček (P. Mihelčič) in Hiša usmiljenja (T. Svete) ter komična opereta Kandid (L. Bernstein).

NAGRADE:

Njeno delovanje je bilo izstopajoče že v času študija na AGRFT UL, kjer je v letih 2010 in 2012 prejela dve študentski Prešernovi nagradi.

Oktobra 2019 je za delo na kulturnem in umetniškem področju prejela mednarodno nagrado Premio Internazionale Universum Donna 2019, ki jo podeljuje strokovna in mednarodna žirija Universum Academy Switzerland – International University of Peace.

Septembra 2020 ji je mednarodna organizacija Universum Academy Switzerland za delo na kulturnem in umetniškem področju podelila naziv ambasadorka Republike Slovenije.