Tjaša Železnik

Igralka

Tjaša Železnik se je rodila 6. maja 1974 v Ljubljani. Leta 1995 se je vpisala na AGRFT in študirala dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Dušana Mlakarja in Kristijana Mucka. Nastopila je v dveh diplomskih produkcijah: v uprizoritvi Susn Herberta Achternbuscha je igrala vlogo 1. Susn, v Medeji Daneta Zajca pa vlogo II. hčere. Že v času študija je igrala tudi na profesionalnih odrih, največ v SNG Drama Ljubljana in SMG.
Od leta 2003 do 2007 je bila zaposlena v SLG Celje. Tu je soustvarila avtorski projekt Koža Jerneja Lorencija, Nebojše Pop-Tasića, Barbare Vidovič, Tjaše Železnik, Mihe Nemca in Branka Jordana ter odigrala več vidnih vlog, med drugim tudi Deklico v Blazincu Martina McDonagha (r. Aleksandar Popovski), Dojiljo v Evripidovi Medeji (r. Jernej Lorenci) in Hano v Dogodku v mestu Gogi Slavka Gruma (r. Aleksandar Popovski). Za vlogi Roberte I in II v enodejankah Jacques ali podrejenost in Prihodnost je v jajcih ali Kaj vse je treba za en svet Eugèna Ionesca (r. Diego de Brea) ter za vlogo Catherine v drami Dokaz Davida Auburna (r. Janez Lapajne) je leta 2004 prejela nagrado Sklada Staneta Severja. Med njene dosežke v drugih gledališčih sodijo nastopi v projektih Su e Sid (r. Tomaž Štrucl, Gledališče Glej in Cankarjev dom, 1999), Die Traumdeutung (r. Matjaž Berger, SMG, 2000) in XX. stoletje (r. Matjaž Berger, APT Novo mesto, 2007) M. Bergerja ter vloge kraljice Marije v predstavi Kralj umira Eugèna Ionesca (r. Diego de Brea, PDG Nova Gorica, 2001), Punči v Samotnem zahodu Martina McDonagha (r. Boris Cavazza, Gledališče Koper, 2002), Vide v Raztrgancih Mateja Bora (r. Sebastijan Horvat, E. P. I. Center, CD in Mestno gledališče Ptuj, 2007) ter kraljice Elizabete I. v Marlowu V. Stoisavljevića (r. Dragan Živadinov, Zavod Projekt Atol, 2009).
V MGL je ustvarila več vidnih vlog: bila je Katarina v predstavi Za naše mlade dame Drage Potočnjak (r. Tijana Zinajić), Dekle v Tanji-Tanji Olje Muhine (r. Matjaž Pograjc), Srednja v Bobnih v noči Bertolta Brechta (r. Matjaž Pograjc) in Nataša v Razodetjih Dušana Jovanovića (r. Janez Pipan). V predstavi Don Juan se vrne iz vojne Ödöna von Horvátha (r. Dušan Jovanović) je igrala več vlog. Bila je Mariane v Molièrovem Skopuhu (r. Boris Kobal), Natalie Voss v Golobih Davida Gieselmanna (r. Tijana Zinajić), Isabella v Vitezu čudes Lopeja de Vege (r. Luka Martin Škof) in Rebecca Glass v Dlje od najdlje Zinnie Harris (r. Tijana Zinajić).
Uspešno se uveljavlja tudi na filmu in televiziji. Zaigrala je v štirih celovečernih filmih: bila je Ana v Ljubljani Igorja Šterka (2002), Olga/Neža/Ajda v Kratkih stikih Janeza Lapajneta (2006), Tara v Lajfu Vita Tauferja (2008) in Živa v Osebni prtljagi Janeza Lapajneta (2009). Za vloge v filmu Kratki stiki je na 9. Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2006 prejela nagrado vesna za najboljšo žensko vlogo. Televizijski gledalci jo poznajo po vlogi Ane/Fane v nadaljevanki TV Dober dan (POP TV, od 1999 do 2002), po vodenju podelitve viktorjev leta 2003 in razvedrilne oddaje NLP (RTV Slovenija, od 2007 do 2011). Bila je tudi Adelajda v mladinskem TV filmu Bela gospa Tamare Doneve (r. Siena Krušič, RTV Slovenija, 2008).
V MGL je zaposlena od 16. 3. 2009.

Nagrade:
2004 Severjeva nagrada za vlogo Roberte I in II v enodejankah E. Ionesca Jacques ali Podrejenost ter Prihodnost v jajcih ali Kaj vse je treba za en svet in za vlogo Catherine v drami Dokaz D. Auburna (SLG Celje)
2006 vesna za najboljšo glavno žensko vlogo na 9. Festivalu slovenskega filma v Porotrožu za tri vloge v filmu Kratki stiki J. Lapajneta