Domen Valič

Igralec

Domen Valič se je rodil 9. marca 1984 v Ljubljani. Leta 2004 se je vpisal na AGRFT in študiral dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. V diplomski produkciji Razredni sovražnik Nigela Williamsa (r. Andrej Jus) je odigral Hitačija.

Že v času študija je nastopal na profesionalnih odrih: bil je Vešča v avtorskem projektu Macbeth Matjaža Fariča (Zavod Flota v koprodukciji s PTL in Pionirskim domom, 2008), kot član zbora je nastopil v pop rock operi Neron Andreja Rozmana Roze (r. Matjaž Zupančič, SNG Drama Ljubljana, 2009) in odigral več vlog v predstavi Macbeth After Shakespeare Heinerja Müllerja (r. Ivica Buljan, Mini teater v koprodukciji s Cankarjevim domom, Novim kazalištem in ZeKaeM iz Zagreba, 2009). Posebej je opozoril nase v vlogi Joja v mladinski predstavi Boksarsko srce Lutza Hübnerja (r. Samo M. Strelec, LGL, dramski oder za mlade, 2008), za katero je leta 2009 prejel nagrado zlata paličica za najboljšo moško vlogo.

Tudi v MGL je nastopal že v času študija, sprva zlasti v mjuziklih: statiral je v Kabaretu Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba, odigral Fjedko v Goslaču na strehi Josepha Steina, Jerryja Bocka in Sheldona Harnicka, ustvaril več vlog v mjuziklu Sugar – nekateri so za vroče Petra Stonea, Julea Stynea in Boba Merrilla (vse naštete mjuzikle je režiral Stanislav Moša) ter nastopil kot Otto v Pomladnem prebujenju Stevena Saterja in Duncana Sheika (r. Sebastijan Horvat). Bil je tudi Laurence v Sijočem mestu Conorja McPhersona (r. Boris Ostan), Benvolio v Romeu in Juliji Williama Shakespeara (r. Diego de Brea), Častiti gospod Tooker v Mački na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja Williamsa (r. Ivica Buljan), Dejan v Razodetjih Dušana Jovanovića (r. Janez Pipan), Zabavni kerub v Rekviemu Hanoha Levina (r. Matjaž Zupančič) in Michael v mjuziklu Čarovnice iz Eastwicka Johna Dempseyja in Dane P. Roweja (r. Stanislav Moša). Izven MGL smo ga v zadnjem času med drugim lahko videli kot Ritona v predstavi Splendid Jeana Geneta (r. Senka Bulić, Mini teater, 2001).

Domen Valič se je v zadnjem času uveljavil tudi na televizijskih ekranih: v filmu Skriti spomin Angele Vode Maje Weiss je odigral vlogo Janeza Špindlerja (Kulturno umetniški program TV Slovenija, 2008), preizkusil pa se je tudi kot voditelj razvedrilne televizijske oddaje Parada.

V MGL je zaposlen od 20. 3. 2009.

Nagrade

  • 2009 Zlata paličica za najboljšo moško vlogo za vlogo Joja v Boksarskem srcu L. Hübnerja, LGL – Dramski oder za mlade

Povezave