Sreda, 19. junij 2024

Predstavitev knjige Glej ga, Součka

Po predstavitvi knjige Jurija Součka v Mariboru, ki bo v soboto, 15.junija 2024, se bomo o delu Glej ga, Součka! pogovarjali tudi v Ljubljani. V Mini teatru se nam lahko pridružite v sredo, 19. junija 2024, ob 19. uri.

O biografiji kultnega igralca, ki je zaznamoval tako gledališko kot filmsko in televizijsko sceno, bodo razpravljali režiser Alen Jelen, direktor Mini teatra Robert Waltl, operna pevka Milena Morača in igralka Polona Vetrih, pogovor bo moderiral direktor Beletrine Mitja Čander. 

Knjiga Glej ga, Součka! sledi kronologiji skoraj stoletnega obdobja, zaznamovanega z okupirano Ljubljano, delovnimi brigadami, samoupravljanjem in razvojem gledališča, radia ter televizije. S svojo strastjo do interpretacije je na majhnih in improviziranih odrih izražal svoj talent, ki se je kasneje razvil v skoraj štiridesetletno kariero v ljubljanski Drami po končani igralski akademiji. Njegov prispevek je bil opazen tudi v radijski industriji. Souček je kraljeval na številnih premierah, ponovitvah in praizvedbah, uredil je tudi novo gledališko prizorišče in soustanovil Levi oder ter Malo dramo. Skozi življenje Jurija Součka je bil element drame vedno prisoten, bodisi zapisan z veliko ali malo začetnico.

Jurij Souček se je rodil leta 1929 v Ljubljani, kjer je tudi začel svojo kariero na gledaliških odrih. Znan je bil po svoji izjemni igralski nadarjenosti in izraziti osebni karizmi, ki je privabljala občinstvo vseh generacij. Njegov glas je znan več generacijam, s katerim je popestril številne prepoznavne in priljubljene like iz risank in otroških radijskih iger. S svojim delom je pustil trajen pečat v slovenskem gledališču in filmski industriji ter postal nepogrešljiv del kulturne dediščine Slovenije. V svojem zadnjem letu je svoje dolgo in ustvarjanja polno življenje popisal v avtobiografiji Glej ga Součka!, izida katere pa žal ni dočakal.