Primož Pirnat

Igralec

Primož Pirnat se je rodil 9. oktobra 1975 v Ljubljani. Na AGRFT se je vpisal leta 1994. Dramsko igro je študiral v letniku profesorjev Dušana Jovanovića in Janeza Hočevarja in študij zaključil z diplomskima vlogama Kadmosa v Bakanalijah Gorana Stefanovskega (r. Sebastijan Horvat) in Goldberga v Zabavi za rojstni dan Harolda Pinterja (r. Galin Stoev). Za vlogo Goldberga je leta 1999 prejel akademijsko Prešernovo nagrado.

Po študiju je eno leto delal kot svobodni ustvarjalec v kulturi. V tem času je v uprizoritvi Ionescovih Zavratnih iger (r. Galin Stoev), v kateri je interpretiral več vlog, leta 1999 prvič stopil na oder MGL. Dve leti je bil zaposlen v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer je med drugimi vidnimi igralskimi kreacijami ustvaril Don Juana v Molièrovem Don Juanu ali Kamniti gostiji (r. Jernej Lorenci) in Petra v Ubijalcih muh Matjaža Zupančiča (r. Mile Korun). Za vlogi je leta 2000 prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca.

Med letoma 2001 in 2009 je bil zaposlen v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica, kjer je nastopil v številnih odmevnih uprizoritvah; med drugim je bil Tuzenbah v Čehovih Treh sestrah (r. Jernej Lorenci), Oberon v Shakespearovem Snu kresne noči (r. Janusz Kica), Peter Karpati v Arabski noči Rolanda Schimmelpfenniga (r. Diego de Brea), Pozzo v Beckettovem Čakajoč Godota (r. Vito Taufer), Maks Krnec v Cankarjevem Kralju na Betajnovi (r. Jaša Jamnik), Zlodej v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski (r. Diego de Brea), Mirko Topalović v komediji Dušana Kovačevića Maratonci tečejo častni krog (r. Dejan Mijač) in Mefistofel v Marlowem Doktorju Faustu (r. Diego de Brea). Za vlogo Sganarella v Molièrovem Don Juanu ali Kamniti gostiji (r. Vito Taufer) je dobil nagrado ZDUS.

Zunaj ansambla SNG Nova Gorica je v tem obdobju med drugim nastopil v Poroki Witolda Gombrowicza (r. Jernej Lorenci, SMG) in Borovih Raztrgancih/Učencih in učiteljih (r. Sebastijan Horvat, koprodukcija MG Ptuj, E. P. I. Center, Cankarjev dom). Leta 2009 je za vloge slikarja Aurela v Ledi Miroslava Krleže (r. Mateja Koležnik), Matjaža v Neskončnih štetih dnevih Andreja Skubica (r. Matjaž Latin), Filatelista v Znamkah, nakar še Emiliji (r. Jaka Ivanc) in Župana v Gogoljevem Revizorju (r. Mateja Koležnik) dobil nagrado Staneta Severja.

Po SNG Nova Gorica se je aprila 2009 zaposlil v PG Kranj, kjer je ustvaril Toma Wingfielda v Stekleni menažeriji Tennesseeja Williamsa (r. Damir Zlatar Frey, 2009) in Jermana v Cankarjevih Hlapcih/Komentirani izdaji (r. Matjaž Berger, 2010). Leta 2011 je sodeloval v avtorski predstavi koreografinje in plesalke Jane Menger V postopku (produkcija Anton Podbevšek Teater).

V MGL, kjer se je zaposlil leta 2010, je igral Viktorja Bizjaka v Razodetjih Dušana Jovanovića (r. Janez Pipan), Toaneto/Totoja v Molièrovem Namišljenem bolniku (r. Mile Korun) in Borisa Grigorjiča v Nevihti Aleksandra N. Ostrovskega (r. Jernej Lorenci).

Nastopil je v več celovečernih, kratkih in TV filmih in nadaljevankah, med drugim v Ljubljani režiserja Igorja Šterka, Petelinjem zajtrku Marka Naberšnika ter Rezervnih delih in Slovenki Damjana Kozoleta; za vlogo v slednjem filmu je leta 2009 na Festivalu slovenskega filma dobil nagrado vesna za najboljšo moško vlogo. Nastopil je v nadaljevankah Trdoglavci in Čista desetka.

Nagrade

  • 1999 Prešernova nagrada (akademijska) za vlogo Goldberga v Zabavi za rojstni dan H. Pinterja, AGRFT
  • 2000 Borštnikova nagrada za mladega igralca za vlogo Don Juana v Molièrovem Don Juanu ali Kamniti gostiji in za vlogo Petra v Ubijalcih muh M. Zupančiča – oboje SLG Celje
  • 2004 Nagrada ZDUS za vlogo Sganarella v Molièrovem Don Juanu, SNG Nova Gorica
  • 2009 Severjeva nagrada za vloge Slikarja Aurela v Ledi M. Krleže, Matjaža v Neskončno štetih dnevih A. E. Skubica (oboje SNG Nova Gorica), Filatelista v igri Znamke, nakar še Emilija (Gledališče Koper) in Župana v Revizorju N. V. Gogolja (Prešernovo gledališke Kranj)
  • 2010 igralska nagrada na Festivalu poklicnih gledališč za otroke v Banja Luki v Bosni in Hercegovini za vlogo v uprizoritvi Medvedek zleze vase Franeta Puntarja (Mini teater)
  • 2012 Borštnikova nagrada za igro za vlogo Borisa Grigorjiča v Nevihti A. N. Ostrovskega, MGL
  • 2013 Severjeva nagrada za vlogo Petruccia v Ukročeni trmoglavki W. Shakespeara in za vlogi iz dramskega cikla Iz življenja junaških meščanov K. Sternheima – za vlogo Benjamina Mandelstama v igri Spodnjice in za vlogo Wilhelma Kreya v igri 1913 – vse MGL