Katja Markič

Dramaturginja

Katja Markič (1995) je dramaturginja, dramatičarka, scenaristka in teatrologinja.

Je prejemnica Nagrade za mladega dramatika 2015 za celovečerno dramo Ptice selivke in avtorica številnih krajših dramskih besedil. Njeno besedilo Biti ali ne biti Ofelija je bilo bralno uprizorjeno v sklopu festivala Shakespeare za vedno (2015) v koprodukciji Cankarjevega Doma in Slovenskega gledališkega inštituta, po besedilni predlogi Podpišite tukaj pa je bila posneta radijska igra v produkciji RTV Slovenija (2020, režija Klemen Markovčič) in pa istoimenska kratka TV drama, ki se je uvrstila v tekmovalni program študentske sekcije 20. Festivala Slovenskega filma (2017, r. Aljaž Bastič).

Kot dramaturginja je delovala v številnih slovenskih gledališčih. V SNG Drami Maribor je predstava Življenje je sen, za katero je napisala priredbo in jo ustvarjala kot dramaturginja, maja 2022 doživela premiero v režiji Dragana Živadinova. V SNG Drami Ljubljana je kot soavtorica koncepta in besedilne predloge soustvarjala predstavi Utopia, Arheologija raja (2016, r. Jan Krmelj) v koprodukciji z Gledališčem Ptuj in Grenki sadeži pravice (2018, r. Jan Krmelj), kot asistentka pa je sodelovala tudi pri predstavi Kralj Ubu (2016, r. Jernej Lorenci). Predstava H genotipu Hamlet (2020, r. Dragan Živadinov) v koprodukciji kulturnega centra OSMO/ZA in AGRFT UL, pri kateri je delovala kot dramaturginja, se je uvrstila na spremljevalni program 56. Festivala Borštnikovo srečanje.

Septembra 2022 je samostojno režirala predstavo Tartini v produkciji Hiše kulture Celje, novembra 2022 pa je premiero doživela avtorska predstava KRIK: PRVI GLAS v koprodukciji AGRFT in KUD Transformator, pri kateri je sodelovala kot avtorica koncepta, dramaturginja in režiserka v tandemu z igralcem Juretom Žavbijem.
Samostojno je zasnovala in nastopila v performansih Vrata nikamor (2015) in Symptoma (2016) v Narodni Galeriji Ljubljana ter Avtobiografska Žival (2016) v prostorih Cirkulacija2 na Tobačni ulici, ter sodelovala pri performansu FINALIZEM::MM (2020) v režiji Dragana Živadinova in produkciji Goethe instituta v Ljubljani.

V sezonah 2018/19, 2019/20 in 2022/23 je bila selektorica festivala Transgeneracije v organizaciji Cankarjevega doma.