Miha Horvat

Scenograf

Miha Horvat je pravni zastopnik Ustanove Fundacija Sonda, iniciator garažnega galerijskega projekta EX-garaža, ustanovni član in edukator Transnacoionalne gverilske umetniške šole ter odgovorna oseba za interdisciplinarni laboratorij GT22 (http://gt22.si/). Med 2010 in 2015 je vodil programsko ekipo Kina Udarnik. Je samozaposlen v kulturi in deluje na podpročju intermedijske umetnosti (umetnik, kurator, organizator), uprizoritvenih umetnosti (scenograf, oblikovalec svetlobe, prostora, videa) in likovnih umetnosti (umetnik, kurator, organizator).

Treninge teorije in prakse humanistike (BA-kulturna antropologija FF LJ), umetnosti (mag.art-novo mediji Angewandte Dunaj) in takoimenovanih socialnih-skupnostnih filmov je izvajal ter izvaja skozi naveze in kolektive Klon.Art, son:DA, sonda3, sonda4, sonda7, danceCO in skozi študijske, humanistične, znanstvene ter umetniške situacije doma in v tujini.

V zadnjih treh letih je v polju uprizoritvenih umetnosti sodeloval z režiserji-kami in koreografi-njami Ivico Buljanom, Barbaro Zemljič, Robertom Waltlom, Luko Martinom Škofom, Snežano Premuš, Bojanom Jablanovcem in z Vio negativo, z Dejanom Srhojem in NDA, s kolektivom Beton Ltd, z danceCO, Ivanom Mijačevićem in Maayan Danoch.

Več na http://sonda.kibla.org/

Nagrade

  • Nagrada za video na festivalu Schraegspur, Oberstdorf (2000)
  • Nagrada Zlata ptica (2006)
  • Nagrada Boršnikovega srečanja za najboljšo predstavo “Macbeth after Shakespeare” (2009)
  • Nagrada za vizualno podobo Zlata Paličica (2011)
  • Nagrada Zlato gnezdo – Kino Udarnik (2012)
  • Nagrada Boršnikovega srečanja za umetniški kolektiv predstave “Ljudožerci” (2017)