Vanja Iva Kretič

Performerka in animatorka lutk

Vanja Iva Kretič, samozaposlena v kulturi, performerka in animatorka lutk.

Vanja Iva Kretič (roj. 1986) je diplomirana bibliotekarka in informatičarka (UN). Trenutno zaključuje študijski programa Oblike govora (druga stopnja, magistrski program), smer Govorno sporočanje pri prof. Tomažu Gubenšku, na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.

Od leta 2016 je samozaposlena v kulturi kot performerka in animatorka lutk, živi in ustvarja v Ljubljani.

Leta 2016 je uspešno opravila seminar kamišibaj gledališča pri Jeleni Sitar in Igorju Cvetku in po Sloveniji in tujini nastopa z avtorskimi kamišibaj predstavami. Sodelovala je na vseh večjih festivalih po Sloveniji. Trikrat je bila izbrana tudi za tekmovalni program na Slovenskem festivalu kamišibaj gledališča kjer se predstavijo najboljše zgodbe preteklega leta.
Vrsto let je povezovalka različnih prireditev in koncertov po celotni Sloveniji.

Od leta 2017 je sinhonizatorka risank. Svoj glas je posodila različnim junakom v celovečernih in televizijskih risankah.

Sedem let je performerka in igralka v predstavah na Ljubljanskem gradu.
Leta 2021 pa se je pridružila Lutkovnemu gledališču Fru -Fru, kjer igra v lutkovni predstavi Štirje letni časi.

NAGRADE:

Leta 2019 je skupaj z Boštjanom Odrom, v Piranu na Mednarodnem festivalu kamišibaj gledališča Zlati delfin, prejela Grand Prix nagrado za najboljšo kamišibaj predstavo.

Leta 2021 je na 9. slovenskem festivalu kamišibaj gledališča v Velenju (3.-5. 9. 2021) za svojo magistrsko produkcijo Kajuh - dokumentarni literarni kamišibaj o Karlu Destovniku prejela posebno priznanje strokovne komisije.