Lina Akif

Igralka

Rojena 1995 v Mariboru. Šolala se je na Prvi gimnaziji Maribor, kjer je vsa štiri leta igrala na Prvem odru. Z gledališko skupino se je udeležila številnih mednarodnih festivalov doma in po svetu (Kanada, Španija, Monako, Belorusija), ter prejela dve individualni nagradi za najboljšo stransko vlogo in najboljšo glavno vlogo (Festival Teatralny Koufar v Belorusiji in festival Vizije v Novi Gorici).

Leta 2015 se vpisala na AGRFT, kjer je študirala pod mentorstvom Sebastijana Horvata in Nataše Barbare Gračner. Tekom akademije je igrala v naslednjih produkcijah: Gru Gru (Lili), Odets (Bessy), Tumor v glavi! Jovo na novo (Vesna/Hilda), Ukročena Trmoglavka (Katarina), Kralj na Betajnovi (Lužarica), Unesco (Mati Pipa). Diplomirala je s predstavo Stadion Olympia v režiji Maše Pelko v vlogah Zlobe, Kendall Jenner in Perfekcionistke.

Trenutno je študentka magistrskega programa Dramska igra, na AGRFT, pod mentorstvom Borisa Ostana.
Že v času študija je igrala v predstavah v gledališčih kot so MGL, PG Kranj, SLG Celje, APT in Mini Teater.
V letu 2021 se je žačela ukvarjati tudi s performativno umetnostjo. Kot prvi performans je v okviru Ulay Fundacije in Fotopuba je izvedla 72h performans “Rada imam Slovenijo in Slovenija ima rada mene”.

Nagrade

  • Drugo mesto na UK International Radio Drama Festivalu, Canterbury
    Žrtve radia bum bum, radijska igra
  • Zlatolaska za najboljšo predstavo
    Tumor v glavi! Jovo na novo