Rok Andres

Dramaturg

Obiskoval je Umetniško gimnazijo dramsko-gledališke smeri v Novi Gorici. Jeseni 2008 vpisal študij dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (Univerza v Ljubljani), kjer je z odliko diplomiral leta 2014. Tekom visokošolskega izobraževanja je kot dramaturg aktivno sodeloval pri semesterskih produkcijah v letniku mentorjev Matjaža Zupančiča in Borisa Ostana. Bil je tudi urednik tematskih sklopov in član uredniškega odobra akademijskega lista ODERuh in sodeloval pri zbornikih dramaturških razprav. Je avtor strokovnih besedil za gledališke liste ob predstavah različnih gledaliških hiš in člankov v drugih publikacijah ter znanstvenih izdajah.

Kot praktični dramaturg ali asistent je (so)deloval pri predstavah: M. Zupančič: Padec Evrope, SNG Drama Ljubljana, r. Matjaž Zupančič; D. Ives: Zadet pravi čas, AGRFT, r. Milan Golob; R. Cooney: To imamo v družini, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, r. Marjan Bevk; W. Shakespeare: Ukročena trmoglavka, MGL, r. Anja Suša; H. Ibsen: John Gabriel Borkman, SNG Maribor, r. Mateja Koležnik; V. Mödrndorfer: Jaz Batman, r. Vinko Möderndorfer, PG Kranj; R. Marušič: Škofjeloški pasijon, r. Milan Golob; H. Barker: Slike z usmrtitve, SNG Drama Ljubljana, r. Lindy Davies; D. Smole: Antigona, Drama SNG Maribor, r. Jaka Andrej Vojevec …

Redno piše scenarije in režira različne prireditve, med njimi več državnih in občinskih proslav ter drugih dogodkov. V letih 2010 in 2011 je kot avtor člankov pisal za Bilten Borštnikovega srečanja, v letih 2013-14 pa bil sourenik Biltena. Je član žirije za Grumovo nagrado (Teden slovenske drame, Kranj) v letih 2016-2017 in član žirije na Festivalu Zlatka Šugmana (Gorišnica).

Na znanstvenem področju se udjestvuje kot asistent na Univerzi v Novi Gorici.

Nagrade

  • Prešernova nagrada UL AGRFT 2012, za raziskavo Gledališka alternativa sedemdesetih in osemdesetih
  • Prešernova nagrada UL AGRFT 2011, za uredništvo 5. letnika akademijskega lista ODERuh
  • Akademijska nagrada Zlatolaska (2011), za dramaturgijo predstave Hodnik
  • Prešernova nagrada UL AGRFT 2010, za zbornik razprav o dramatiku Petru Božiču