Maja Boh

Igralka

Maja Boh se je rodila 4. junija 1949 v Ljubljani. Po študiju primerjalne književnosti in filozofije se je vpisala še na AGRFT in leta 1980 diplomirala iz dramske igre in umetniške besede. Kot samostojna kulturna delavka je nastopala v eksperimentalnih gledališčih, med drugimi v Gledališču Pekarna (Gilgameš) in Eksperimentalnem gledališču Glej (P. Božič, Kako srečen dan; R. Šeligo, Ali naj te z listjem posujem).

V Mestnem gledališču ljubljanskem je igrala že kot študentka, 1980 pa je postala stalna članica tega gledališča. Na odru MGL je odigrala že več kot 60 vlog. Njene pomembnejše vloge so Elizabeth Proctor (Lov na čarovnice A. Millerja), Jelisava Frankopanka (Veronika Deseniška O. Župančiča), Anna (Vdove A. Kertesza), Pera (Dundo Maroje M. Držića), vloge v komedijah Bil je škrjanec … E. Kishona in Hrup za odrom M. Frayna, Katarina (Za narodov blagor I. Cankarja), Gospa Eynsford-Hill (Pigmalion G. B. Shawa), Clarice (Sluga dveh gospodarjev C. Goldonija), Clairee (Jeklene magnolije R. Harlinga), v zadnjem času pa Vid (5fantkov.si S. Semenič) in Edna (Občutljivo ravnovesje E. Albeeja).

Igrala je tudi v filmih (Poletje v školjki II T. Štiglica in Nekdo drug B. Vrhovca), v televizijskih nadaljevankah (Pod eno streho) in številnih radijskih igrah.

V MGL je bila zaposlena od 1. 11. 1980 do 31. 5. 2013.