Mateja Starič

Skladateljica in oblikovalka zvoka

Sem skladateljica in oblikovalka zvoka, delujoča predvsem na področju gledališča in tudi filma.
V letošnji sezoni sem v SNG Drami v Ljubljani oblikovala zvok in glasbo za predstavo Gospa z morja, ter za predstavo Nebo nad menoj, LGL (oboje v režiji Tina Grabnarja). Z režiserko Yulio Roshino sem lani sodelovala pri predstavi Mali princ (LGL), trenutno pa smo že v procesu vaj za predstavo Kdo je videl Coco?, ki bo letos uprizorjena v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu.

V preteklih treh letih sem sodelovala pri predstavah Nekje Drugje (Lutkovno gledališče Ljubljana), Snežna Kraljica (Lutkovno gledališče Maribor) v režiji Tina Grabnarja. Obe sta bili nagrajeni tako doma kot v tujini (Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, festival LUTKE 2018, Lutkarski festival Kragujevac)

Na področju filma sem v zadnjem obdobju oblikovala glasbo in zvok za film Celica (režija: Dušan Kastelic), ki je za omenjeno delo prejel nagrado Prešernovega sklada. Trenutno zaključujem delo na animiranem filmu 5 Hour Conversation (Katarina Blažič, Zavod Zvviks). Pripravljam tudi zvočno instalacijo z delovnim naslovom Trikotnik za razstavo naše grafične umetnice Zore Stančič, ki bo odprta marca letos v galeriji Monfort, v Portorožu. V letošnjem letu bom sodelovala tudi pri filmu Mišja hiša, animatorja Timona Ledra.

Nagrade

V preteklih dveh letih sem za svoje delo prejela tri mednarodne nagrade in sicer;

  • Nagrada za najboljšo glasbo in zvok na festivalu British Animation Film Festival v Londonu,
  • Nagrada za najboljši zvok na festivalu Lanterna Magica v Braziliji,
  • ter odmevno priznanje za najboljšo glasbo na simpoziju filmske glasbe v Kölnu, Soundrtrack Cologne.