Vesna Hauschild

Dramaturginja

Vesna Hauschild (1985) je dvojezična dramatičarka, performerka, dramaturginja, producentka in režiserka, gledališka kritičarka ter književnica - publicistka, ki je leta 2010 zaključila študij dramaturgije na AGRFT v Ljubljani. Od leta 2014 je samozaposlena v kulturi kot književnica in performerka.

V času študija na AGRFT je sodelovala z različnimi gledališči in dramskimi skupinami; igrala je v gledaliških predstavah in v kratkih filmih ter TV nadaljevankah.

Njeno diplomsko dramsko besedilo INVENTURA je bilo leta 2011 izdano v okviru natečaja za izvirna dramska besedila založbe Ekslibris. Leta 2013 je zanj prejela Grumovo nagrado za mladega dramatika, v sezoni 2015/16 je tekst uprizorila SNG DRAMA LJUBLJANA. Vesna je leta 2013 magistrirala iz dramskega pisanja in devising tehnike (igra, režija, skupinsko delo z igralci na razvoju teksta) na Kingston University v Londonu. Od tedaj so bila njena dramska dela uprizorjena v Londonu v Veliki Britaniji (Bilkul keep calm; King’s head theatre 2013; Horion, Tristan Bates Theatre, 2013; Commuters – They Look Just Like You, KU Bus, 2013; Aeonian, EtCetera theatre, 2017) in pri nas (avtorski performans Jazija, 2013; Horion, 2015, gledališče Glej). 
Leta 2017 je v Londonu z mednarodno ekipo igralcev ustanovila Vixen theatre, pod njenim umetniškim vodstvom so uprizorili tudi mednarodno postavitev portugalske ženske monodrame The Labyrinth Of Love And Death (2017, Bread and Roses Theatre). Leta 2015 je bila na kulturni izmenjavi v Londonu, kjer se je nadaljnje izobraževala in sodelovala na produkcijah z new writing gledališči kot dramatičarka, dramaturginja in performerka.

Njena dramska besedila v angleškem jeziku so bila večkrat nominirana za nagrade new writing gledališč v Londonu (The Old Vic, The Bush Theatre, Bread and Roses theatre).

Poleg primarne dejavnosti - pisanja, se ukvarja tudi z igro, gibom in performensom v različnih oblikah (med drugim The River Spirit, Pen and Rose Theatre, London, 2015; Božanska komedija, Senzorium, Ljubljana, 2019) in je bila v zadnjih letih izbrana za sodelovanje na različnih mednarodnih laboratorijih (igralski laboratorij Dash Arts Org, London, 2017; gibalno-plesne intenzivne delavnice Performing gender, Mesto žensk, Ljubljana, 2018).

V Londonu je sooblikovala radijsko nadaljevanko pod mentorstvom tudi v Sloveniji dobro poznanega Tonyja Cealija (priznani mentor improvizacijskih tehnik).

Vesna se že vrsto let udeležuje različnih domačih in mednarodnih izobraževanj na temo gibalnih tehnik, petja, režije, povezovanja joge in dihalnih tehnik ter uporabe glasu, gledališke in filmske igre, improvizacije in pisanja.

Prakso pisanja uspešno povezuje z uprizarjanjem - glavne teme, ki jo zanimajo, so ženska izbira, kulturna raznolikost, intimni odnosi, stremi tudi k raziskovanju človeka in narave ter nadnaravnega. Trenutno v okviru delovne štipendije MZK načrtuje avtorski performens o ženski naravi in vodi z delovnim naslovom Vpijem.

Reference na voljo po povpraševanju.

Nagrade

  • 2013 Grumova nagrada za mladega dramatika in številne druge domače in mednarodne nagrade s področja pisanja (kratke zgodbe, dramatika, scenarij). Podroben CV z nagradami na voljo po povpraševanju.

Povezave