Anja Novak

Igralka

Anja Novak se je rodila leta 1991 v Ljubljani. Obiskovala je osnovno šolo v Kresnicah in Litiji ter Poljansko gimnazijo v Ljubljani. Leta 2010 je bila sprejeta na AGRFT, v letnik pod vodstvom mentorjev Tomija Janežiča in Janeza Hočevarja - Rifleta. Že med študijem je začela sodelovati v zunajšolskih projektih, najprej v Gleju – prvič v predstavi Prometej, nato pa je tam po svoji poeziji skupaj s Simonom Belakom zasnovala avtorski projekt miniaturko Sanjalnik (oboje je režiral Simon Belak). V Mini teatru je nastopila v postdramski predstavi Revenir avtorja in režiserja Pascala Ramberta, v Kulturnici, v okviru LGL oz. Biteatra, pa je pod taktirko Eve Nine Lampič v eksperimentalnem gledališkem projektu To nima nobene zveze s Proustom raziskovala polje improvizacije.

Leta 2014 je v okviru predstave 1981 – za katero je razred dobil tudi akademijsko Prešernovo nagrado ter naslednje leto zmagal na Tednu slovenske drame – in z Brechtovo nevesto v predstavi Zdaj letim diplomirala iz dramske igre. Junija 2015 pa je pod mentorstvom Aleša Valiča končala magistrski študij dramske igre za katerega je praktični del izpita opravila že marca 2015, ko je s pomočjo režiserke in dramaturginje Nine Šorak ter glasbenika Larna Zdraviča Poliča na Stari pošti v SMG premierno uprizorila avtorski projekt Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev. Tudi ta projekt je zasnovala na svoji poezije ter avtorskih glasbenih komadih in zgodbah. Hkrati se je ravno v tem obdobju, febraurja 2015, zaposlila v Slovenskem mladinskem gledališču. Prvi projekt, v katerem je sodelovala, je bil Genetov Balkon v režiji Diega De Bree, naslednji Drame princes poljskega režiserja Michala Borczucha, kjer je zasedena kot Sneguljčica, trenutno igra v Butnskali režiserja Vita Tauferja, kmalu pa sledijo novi študiji v njenem matičnem gledališču.

Nastopila je v nekaj študentskih kratkih filmih pa tudi v dokumentarcu Iskalca o arhitektu Ivanu Vurniku. Za vlogo Jasne v kratkem filmu Prespana pomlad režiserja Dominika Menceja pa je dobila tudi vesno in akademijsko zlatolasko.

Nagrade

2015

  • akademijska Prešernova nagrada za avtorski projekt Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev
  • Šeligova nagrada na TSD predstavi 1981 (AGRFT in Gledališče Glej)


2014

  • akademijska Prešernova nagrada letniku za predstavo 1981
  • zlatolaska za vlogo Jasne v kratkem filmu Prespana pomlad, 2014
  • vesna za vlogo Jasne v kratkem filmu Prespana pomlad, 2014