Jakob Ribič

Dramaturg in mladi raziskovalec

Rodil sem se 7. avgusta 1995 v Ljubljani. Osnovno šolo sem zaključil leta 2010 in se jeseni vpisal na Gimnazijo Poljane, kjer sem maturiral leta 2014. Z izobraževanjem sem nadaljeval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT), in sicer na prvostopenjskem in drugostopenjskem študijskem programu “Dramaturgija in scenske umetnosti”. Iz njega sem leta 2018 najprej diplomiral, leta 2020 pa še magistriral. Tako za diplomsko kot magistrsko delo sem prejel akademijsko Prešernovo nagrado. S tretjestopenjskim študijskim programom nadaljujem na “Študijih scenskih umetnosti”, za čas študija pa sem vključen tudi v program “Mladi raziskovalci”.

Od leta 2015 do 2019 sem bil član uredniškega odbora akademijske revije Adept, od leta 2018 do leta 2022 sem bil član uredniškega odbora radijske oddaje Teritorij teatra, ki smo jo vsak drugi ponedeljek na frekvencah Radia Študent pripravljali in ustvarjali skupaj z Varjo Hrvatin in Mašo Radi Buh, od leta 2022 dalje pa sem tudi sourednik portala Neodvisni.

Doslej sem objavil več izvirnih znanstvenih člankov (v reviji Problemi, v soavtorstvu pa tudi v revijah Amfiteater in The Brecht Yearbook / Das Brecht-Jahrbuch), nekaj strokovnih člankov sem prispeval za različne gledališke liste (za Gledališki list Mestnega gledališča ljubljanskega, za Gledališki list SNG Nova Gorica, za Glej, list!, za gledališki list Slovenskega mladinskega gledališča, za gledališki list SNG Opera Ljubljana, za Akademijski list itn.), občasno pa objavljam tudi v nekaterih strokovnih revijah (kot so, denimo, revija Maska, Dialogi in Adept), spletnih portalih (“Balet med vrsticami”, “Neodvisni”) in zbornikih (Drama, tekst, pisava 2 ter Govor in prostor).
Trenutno sem član žirije za nagrado Slavka Gruma ter član žirije na natečaju Odprto polje kulture, ki ga razpisuje založba Beletrina, med leti 2016 in 2019 sem bil selektor in član žirije na festivalu Transgeneracije v Cankarjevem domu, leta 2020 sem bil član komisije za študentski literarni natečaj Rdeča nit, leta 2019 in 2020 sem bil član strokovne žirije za podelitev nagrad na mednarodnem natečaju za enominutno dramo v organizaciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, leta 2020 pa tudi producent festivala Transgeneracije.

Nagrade

  • Akademijska Prešernova nagrada za diplomsko (2018) in magistrsko delo (2020)