Alenka Kraigher

Igralka

Alenka Kraigher je igralka in filmska režiserka. Diplomirala je iz Filmske in TV režije na AGRFT in za svoje diplomske filme prejela študentsko Prešernovo nagrado UL AGRFT. Dvanajst let je živela in delala v ZDA, kjer je študirala igro na HB studiu. V New Yorku je med drugim odigrala glavno vlogo v predstavi Idiot Savant ob hollywoodskem igralcu Willemu Dafoeju. Revija The New Yorker je njen nastop uvrstila med pet najboljših igralskih stvaritev tistega leta. Redno je sodelovala s priznanimi režiserji Richardom Foremanom, Fiono Templeton in Johnom Jesurunom na odrih gledališč kot so The Public Theater, LaMaMa in NY Theatre Workshop, poleg mnogih drugih. Odkar se je preselila nazaj v Slovenijo je nastopila v številnih slovenskih filmih in TV serijah, ter v predstavi Krvava Svatba v APT Novo Mesto.

Za vlogo Jane v celovečernem filmu Vesolje med nami je na Festivalu Slovenskega Filma leta 2022 prejela Vesno za najboljšo stransko igralko. Za vlogo v predstavi ‘d4rkly your r4trorockets fl4re’ je bila nominirana za najboljšo igralko v komediji ali muzikalu na Festivalu Planet Connections v New Yorku.

Nastopila je tudi v celovečernih filmih Antarctica (s Chloe Levine), Slovenka (r. Damjan Kozole), Zbudi me(r. Marko Šantić), Skriti Ljudje (z Olafúrjem Darrijem Ólaffsonom) in Vzornik (r. Nejc Gazvoda).

V epizodnih vlogah je nastopila v NBC-jevi seriji Mysteries of Laura (z Debro Messing), Celebrity Ghost Stories (Discovery Channel), Gospod Profesor, Kaj + Ester za vedno ter Primeri inšpektorja Vrenka. Sicer redno nastopa v serijah Vse punce mojga brata, Sekirca v Med ter Ja, Chef.