Matej Puc

Igralec

Matej Puc se je rodil 26. septembra 1982 v Mariboru. Na AGRFT se je vpisal leta 2001. Dramsko igro je študiral v letniku profesorjev Borisa Cavazze in Jožice Avbelj in študij zaključil z diplomskima vlogama Colemana Connorja v uprizoritvi Samotni zahod Martina McDonagha (r. Andrej Jus) in Ponyja Williama v Nožih v kurah Davida Harrowerja (r. Uroš Nikolič). Za vlogo Alcesta v študijski produkciji Molièrovega Ljudomrznika (r. Uroš Nikolič) je leta 2004 dobil Severjevo nagrado.

Že med študijem je sodeloval v nekaterih profesionalnih produkcijah. Igral je Avgusta v uprizoritvi norway.today Igorja Bauersima (r. Miha Golob, produkcija MG Ptuj) in Thomasa Gurneyja v Edvardu Drugem Christopherja Marlowa (r. Diego de Brea, produkcija SNG Drama Ljubljana).

Takoj po končanem študiju se je zaposlil v MGL, kjer je med drugim igral Mojstra v Mojstru in Margareti/Margareti in Mojstru Mihaila A. Bulgakova/Mihe Javornika (r. Jernej Lorenci), Cliffa Bradshawa v mjuziklu Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša), Romea v Shakespearovem Romeu in Juliji (r. Diego de Brea), Iana v Sijočem mestu Conorja McPhersona (r. Luka Martin Škof), Skipperja v Mački na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja Williamsa (r. Ivica Buljan) in Tihona v Nevihti Aleksandra N. Ostrovskega (r. Jernej Lorenci).

Igral je tudi v drugih slovenskih gledališčih: v PG Kranj Princa v Dramah princes Elfriede Jelinek (r. Ivica Buljan), v Mini teatru je sodeloval v lutkovni postavitvi Rdeče kapice (r. Pavel Polak), v MG Ptuj/Gledališču Glej pa je interpretiral več vlog v uprizoritvi Kuhinja po meri Vale Thorsdottir (r. Igor Samobor).

Sodeloval je tudi v nekaj celovečernih, kratkih in TV filmih ter nadaljevankah, med drugim je bil Emil v Sobi 408 Martina Turka, Peter v Vaji zbora Vinka Möderndorferja, Sandi v nanizanki Se zgodi Metoda Pevca in Jurček v nadaljevanki Trdoglavci. Nastopil je v radijski igri Raj je tukaj in zdaj Guusa Kuijerja (r. Ana Krauthaker).

Nagrade

  • 2004 Severjeva nagrada za vlogo Alcesta v Ljudomrzniku J. B. P. Molièra, AGRFT
  • 2012 Borštnikova nagrada za igro za vlogo Tihona Ivaniča Kabanova v Nevihti A. N. Ostrovskega, MGL