Sobota, 7. oktober 2023

Aljoša Koltak

Prejemnik Večerove nagrade

V sodelovanju s časopisno hišo Večer so v SLG Celje že štirinajstič zapored podelili nagrado za igralske dosežke članu igralskega ansambla. Strokovna komisija v sestavi Petre Vidali, Jana Krmelja in Kaje Novosel (predsednica) je soglasno odločila, da Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2022/23 prejme naš član Aljoša Koltak za vlogo Akima, Nikitovega očeta v uprizoritvi Oblast teme L. N. Tolstoja v režiji Maše Pelko.

Iz obrazložitve:

Aljoša Koltak v uprizoritvi Oblast teme oživi nestereotipen moški lik: to je oče, nevrotična figura, ki ne najde svojega mesta v konstelacijah nasilja. V uprizoritvenem svetu so moški liki pogosto omejeni na tradicionalne vloge, ki reproducirajo obstoječi sistem moči, zato pozdravljamo subtilnost, ki osvetljuje bogatejše in paradoksalne plati patriarhalne resničnosti Tolstojevega teksta.

Aljoša Koltak je s svojo igro presegel stereotipe, ki pogosto omejujejo moške like na virilno, klišejsko podobo močnega in neobčutljivega posameznika. Njegova upodobitev nestereotipno izraža nevrotičnost, nemoč in spopadanje s čustvenimi izzivi, kar poglablja razumevanje človeške psihologije in paradoksalnosti moške identitete ter ranljivosti v uprizoritvenem prostoru.

Aljoša čestitamo!