Četrtek, 4. julij 2024

Narodni dom in prvo tržaško poklicno gledališče

Predavanje dr. Bogomile Kravos

Prijazno vabljeni na predavanje dr. Bogomile Kravos z naslovom Narodni dom in prvo tržaško poklicno gledališče. Pred obletnico požiga, 11.7. ob 18.00, bomo v dvorani Narodnega doma (Ul. Filzi 14, Trst, Italija) osvetlili ne le simbolni pomen te palače.

Dogodek soorganizirajo Društvo Slovensko gledališče, Fundacija Narodni dom in Slovenska matica.
Dogodek sodi v cikel literarnih prireditev, ki ga finančno podpira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Bogomila Kravos: Slovensko gledališče v Trstu
Monografija Slovensko gledališče v Trstu. Od prvih nastopov do današnjih dni.
1848–2018 je najbolj celovit pregled gledališke dejavnosti Slovencev v Trstu in okolici od začetkov v letu 1848 do danes. Avtorica Bogomila Kravos je v njej zbrala in objavila pomembne vire in fotografsko gradivo, ki govorijo o začetkih narodnega in obenem gledališkega prebujenja Slovencev na Tržaškem. Gledališko zgodovino Trsta povzema kronološko, po pomembnejših obdobjih in zgodovinskih prelomnicah. Vsakemu razdelku je dodala tudi seznam vseh zabeleženih uprizoritev.
Kljub izjemni količini podatkov je prikaz razvoja tržaškega gledališča, kot ga izpisuje Bogomila Kravos, predvsem živa in živeta gledališka stvarnost, saj avtorica navaja številne javne dokumente – pisma, kritike, časopisne izrezke, v katerih niso poudarjena zgolj zgodovinska dejstva, ampak tudi politični, kulturni, jezikovni in povsem medčloveški odnosi v tržaškem gledališkem okolju. Delo Slovensko gledališče v Trstu. Od prvih nastopov do današnjih dni. 1848–2018 je dragoceno tudi zato, ker v njem avtorica uspe odstreti odrske zavese po zaključku predstave in potem, ko so ugasnili žarometi javnosti. S celotnim priloženim strokovnim aparatom in natančnimi popisi bo njeno raziskovalno delo nedvomno postalo dragocen vir za prihodnje raziskovalne rodove.
Knjiga je izšla ob podpori Javne agencije za knjigo RS.