Sebastian Cavazza

Igralec

Sebastian Cavazza se je rodil 19. marca 1973 v Kranju. Leta 1992 se je vpisal na AGRFT in študij dramske igre in umetniške besede zaključil v letniku Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča.V diplomski uprizoritvi Lažna Ivana A. Hienga je nastopil v vlogi Petra in leta 1999 diplomiral. Kasneje se je vpisal še na podiplomski specialistični študij igre in filmske režije. Že kot študent je prejel Severjevo nagrado za vlogi v študentskih uprizoritvah Gospodična Julija A. Strindberga (vloga Jeana) in Kralj Lear W. Shakespeara (naslovna vloga).

Že v času študija je igral v številnih profesionalnih gledališčih. V MGL je bil Pale v uprizoritvi Zažgi! L. Wilsona in Valer v Molièrovem Tartuffu. Igral je tudi v ljubljanski Drami v uprizoritvi Ura, ko nismo ničesar vedeli drug o drugem P. Handkeja. Leta 1995 je bil med soustanovitelji Studia za raziskavo umetnosti igre.

Od leta 1998 do 2007 je bil zaposlen v Slovenskem mladinskem gledališču. V tem obdobju je bil med drugim Demetrij v Snu kresne noči W. Shakespeara, Trepljev v Utvi in Baron Tuzenbah v Treh sestrah A. P. Čehova ter Erik v uprizoritvi Fragile! T. Štivičić. Leta 2007 se je podal na svobodno umetniško pot. Igral je v mnogih slovenskih gledališčih: v več vlogah na primer v Baltimorskem valčku P. Vogel v Mestnem gledališču Ptuj, v Razsutju N. LaButea v Mini teatru in v uprizoritvi Sto minut Pandur Theaters. Sodeloval je tudi s Teatrom 55, Špas teatrom, Gledališčem Koper … Leta 2010 se je pridružil ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega. Posebej izstopata njegovi vlogi Vlada v uprizoritvi Pes, pizda in peder G. Fona in Svetozarja v Razodetjih D. Jovanovića.

Nastopil je v več kot 25 slovenskih in tujih filmih. V glavnih vlogah med drugim v filmih Balkanska ruleta Zdravka Barišića, Adrian Maje Weiss, Jezero Boštjana Mašere in Kratki stiki Janeza Lapajneta (za vlogo Mitjevega očeta v tem filmu je bil tudi nagrajen). Igral je tudi v številnih televizijskih filmih in nadaljevankah (Čokoladne sanje, Naša mala klinika, Moji tvoji, najini …). Sodeloval je pri idejni zasnovi spletne nadaljevanke Prepisani in v njej tudi igral. Več vlog je oblikoval tudi v radijskih igrah.

V MGL je zaposlen od 1. 12. 2010.

Nagrade

  • 1995 Severjeva nagrada za vlogo Jeana v Gospodični Juliji A. Strindberga in za vlogo Kralja Leara V Kralju Learu W.Shakespeara, AGRFT
  • 2006 vesna za najboljšo stransko moško vlogo na 9. Festivalu slovenskega filma v Porotrožu za vlogo Mitjevega očeta v filmu Kratki stiki J. Lapajneta (nagrado si delita z Borisom Cavazzo)