Ponedeljek, 18. september 2023

Prejemnik Dnevnikove nagrade za izjemno odrsko stvaritev je Branko Jordan

V Mestnem gledališču ljubljanskem so podelili že 36. Dnevnikovo nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu v pretekli sezoni

Dnevnikova komisija je soglasno odločila, da letošnjo Dnevnikovo nagrado za izjemen umetniški dosežek podeli dramskemu igralcu MGL-ja Branku Jordanu za vlogo Christiana v uprizoritvi Praznovanje, katere avtorji so Thomas Vinterberg, Mogens Rukov in Bo Hr. Hansen. Igro v prevodu Alenke Klabus Vesel je režiral Janusz Kica.

Uprizoritve gledališke sezone 2022/2023 je ocenjevala komisija, ki so jo sestavljali Tina Mahkota, Marija S. Leskovar in predsednik Dnevnikove komisije Gregor Butala. V utemeljitvi so zapisali, da se "Branko Jordan v uprizoritvi Praznovanje občutljivo sooči s pokrajino globoko poškodovanega lika, ki ga scela zaznamujeta travma spolne zlorabe v otroštvu in naraščajoča neznosnost ohranjanja videza. Christiana oblikuje s pretehtano zadržanostjo, v kateri daje slutiti tako njegovo krhkost in ranljivost, izhajajoči iz skrajne eksistencialne izpraznjenosti, kot tudi vso silovitost napora, ko se v radikalnem razkritju odloči razbiti ogledalo potlačene družinske skrivnosti. Z natančno odmerjenimi igralskimi sredstvi, ki bolj kot na prepoznavne orise psihičnih stanj stavijo na drobno gesto, pritajeno napetost glasu ali tesnobno telesno kretnjo, Branko Jordan svojo vlogo postopno razprede onkraj razsežnosti žrtve ali rablja – razpenja jo v pretresljivo podobo izkoreninjenega posameznika, ki se izkazuje tudi kot nekakšen medij, v katerem se zgoščajo razpoke vse bolj razrahljane družbene realnosti, spletene z mehanizmi nadzora in razmerji moči, v katerih dokončna zacelitev ran nemara niti ni mogoča," so zapisali v obrazložitvi.

Branko, čestitamo!!