Gorazd Žilavec

Igralec

Gorazd Žilavec sem se rodil 26. januarja 1973 v Murski Soboti, kjer sem obiskoval osnovno šolo in jo v šolskem letu 1987/88 tudi končal.

Naslednja štiri leta sem preživel v Mariboru, kjer sem se šolal na Srednji šoli elektrotehnične in računalniške usmeritve (SERŠ) in junija 1992 opravil zaključni izpit.

Po srednji šoli sem se odločil, da izpolnim vojaško obveznost, zato sem se prijavil na služenje vojaškega roka, ki sem ga do aprila 1993 opravil. Vojaško uniformo sem kar hitro zamenjal za delovno haljo, ko sem opravljal pripravništvo. Spomladi 1994 sem opravil strokovni izpit in s tem pridobil poklic elektrotehnik-elektronik.
Že od samega začetka sem gojil posebno ljubezen do gledališča. Od četrtega razreda osnovne šole naprej sem sodeloval v gledališki sekciji Kulturno-umetniškega društva “Štefan Kovač” v Murski Soboti.

Po srednji šoli sem, kot soustanovitelj, sodeloval pri nastanku Gledališkega društva “Torpedo”, katerega sem v umetniškem smislu sam tudi vodil. Od ustanovitve (leta 1995) do 1999 smo uprizorili sedem premier. Predstave Teatra “Torpedo” so bile zelo odmevne in večkrat tudi nagrajene.

Leta 1996 sem sam prejel nagrado Sklada Staneta Severja za najperspektivnejšega mladega igralca v Sloveniji (za vlogo Adriana Jadriča v predstavi Dušana Kovačevića, Metek f čelo!).

S prihodom v Ljubljano sem se seznanil z Impro-ligo (Državno prvenstvo v gledaliških improvizacijah). Ustanovili smo svojo gledališko ekipo Improvokatorji, s katero smo sodelovali v ligi. V štirih sezonah smo bili kar trikrat prvaki lige (1998/99, 1999/00 in 2000/01), v sezoni 2000/01 pa sem bil proglašen še za Improvizatorja leta.

V šolskem letu 1998/99 se mi je izpolnila želja iz otroštva – vpisal sem se na AGRFT (Akademijo za radio, film in televizijo) v Ljubljani, na kateri sem pet let pozneje diplomiral iz dramske igre in si tako pridobil naziv univerzitetni diplomirani igralec.

Med študijem (v tretjem letniku) sem prejel akademijsko nagrado Zlatolaska za najbolje odigrano stransko vlogo (Edgar) v Shakespearovem Kralju Learu.

Približno istočasno z diplomo sem dobil tudi hčerko Leo, čez dve leti pa še sina Gala.

Po slabem letu “svobode” (samozaposlen sem bil v kulturi), sem se zaposlil v Gledališču Koper in bil tam zaposlen pet let. Ponovno me je premamila “svoboda” in nekaj neodvisnih projektov in za tri leta sem z Gledališčem Koper prekinil status zaposlenega, čeprav smo ves čas sodelovali z vsaj eno predstavo na sezoni.
S sezono 2015/16 pa sem se v “mojem” primorskem gledališču spet redno zaposlil in spet postal redni član Gledališča Koper.

Nagrade

  • 1996 - nagrada SKLADA STANETA SEVERJA za perspektivnega mladega ljubiteljskega igralca;
  • tri krat osvojil Državno prvenstvo v gledaliških improvizacijah IMPRO-LIGO (s skupinama Improvikatorji in Končno sprejeti) 1998/99,1999/00,2000/01,
  • 2000/01 - Improvizator leta v IMPROLIGI,
  • v 3. letniku AGRFT (2000/01) - Akademijska nagrada ZLATOLASKA za stransko vlogo (Edgar, v Kralju Learu)