Tanja Dimitrievska

Igralka

Tanja Dimitrievska se je rodila 1. avgusta 1968. Na AGRFT se je vpisala 1987 in študirala dramsko igro in umetniško besedo najprej v letniku Kristijana Mucka in Matjaža Zupančiča, potem pa Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja. Diplomirala je leta 1993. Študij je zaključila z vlogama Franceschine v Življenju plejbojev D. Jovanovića in Amalie v uprizoritvi Kaj je resnica? L. Pirandella. Že kot študentka je igrala v Slovenskem mladinskem gledališču (Odisej in sin ali Svet in dom V. Tauferja), v ljubljanski Drami (Peer Gynt H. Ibsena), predvsem pa v Prešernovem gledališču Kranj (Mojca Pokrajculja, Norčavi striček Frank Z. Zupančiča). Prešernovo gledališče je bilo po končanem študiju pol leta tudi njena prva zaposlitev. V tem času je oblikovala pomembno vlogo Amelie v Domu Bernarde Alba F. G. Lorce.

Čeprav je nekaj vlog v MGL ustvarila že prej, je redna članica tega gledališča od leta 1995, ko je zablestela v vlogi Nanike v Iztrohnjenem srcu Evalda Flisarja. Do danes je v MGL izoblikovala že več kot 30 vlog: bila je Ingrid v komediji Dohodnina J. J. Bricaira, Carmiana v Antoniju in Kleopatri W. Shakespeara, Lisa v Zgodbi o uspehu D. Marguliesa, Hanna v Vedno se kdo izgubi R. Lundána, Annelle v Jeklenih magnolijah R. Harlinga, Amalia Balicke v Brechtovih Bobnih v noči in Grofica Capuletova v Romeu in Juliji W. Shakespeara, Tatjana v Ptičeslovju A. Stroganova, Fekla Ivanovna v Ženitvi N. V. Gogolja …

Občasno je nastopala tudi v drugih gledališčih, predvsem v otroških predstavah. V Prešernovem gledališču je igrala naslovno vlogo v Sapramiški S. Makarovič in nastopila v vlogi Ane v uprizoritvi Ana in kralj, ki je padel iz pravljice T. Roberta, za katero je bila nagrajena z zlato paličico. Sodelovala je tudi s Kulturnim domom Španski borci (Snežna kraljica, Janko in Metka).

Igrala je tudi v nekaj filmih (Morana Andreja Košaka, Patriot Tuga Štiglica), televizijskih igrah (Sprava T. Partljiča) in nadaljevankah (Kriminalne zgodbe) ter nekajkrat sodelovala v radijskih igrah.

V MGL je zaposlena od 1. 4. 1995.

Nagrade

  • 1993 Zlata paličica za najboljšo žensko vlogo za vlogo Ane v Ani in kralju, ki je padel iz pravljice T. Roberta, PG Kranj