Rok Vilčnik

Dramatik

Rok Vilčnik je slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, režiser, scenarist ter dramaturg. Po izobrazbi profesor likovne pedagogike, ki je več let deloval kot dramaturg v Mestnem gledališču Ptuj. Njegovo prvo izdano delo je pesniška zbirka Sanje, ki je izšla v samozaložbi leta 1994. V literarnem ustvarjanju se žanrsko ne omejuje. Pod njegovim peresom nastajajo tudi pravljice (zbirka pravljic Vesoljne pravljice (2003) in dva romana Mali ali Kdo si je živlenje zmislo? (2001) in Deset let razmišljanja (2005)), radijske in lutkovne igre, čeravno je brez dvoma najbolj uspešen prav kot dramatik.

Žirija Tedna slovenske drame je leta 2000 o njem zapisala, da gre za: “ta hip vodilno pero mlajše generacije slovenskih dramatikov.”

Vilčnikovi dramski teksti so bili petkrat nominirani za Grumovo nagrado: 2001 Blok, 2012 Baalram, 2015 Tarzan, 2017 Naše gledališče in 2018 Večja od vseh. Je prejemnik mnogih nagrad, Grumovo nagrado je prejel kar trikrat: leta 2000 za dramski tekst To, 2008 za Smeti na Luni) ter 2016 za dramski tekst Ljudski demokratični cirkus Sakešvili).

Za monokomedijo Pavlek je prejel nagrado Žlahtno komedijsko pero (2004), delo pa je bilo tudi zmagovalno na 5. festivalu monodrame na Ptuju. Žlahtno komedijsko pero je prejel tudi letos za črno komedijo Pravi heroji. Za dosežke na področju kulture je prejel Glazerjevo listino (2014). Njegove drame so redno na sporedih gledališč po Sloveniji, pa tudi v tujini (Hrvaška, BIH, ZDA in Izrael).

Širša javnost ga pozna po zasedbi Patetico, katere “idejni oče” je, obenem pa tudi avtor njihovih besedil. Besedila ustvarja še za glasbeni skupini Papir in Pliš, za Neisho je prepesnil angleška besedila v slovenščino, njegove rime pa prepevata tudi Bilbi in Severa Gjurin.

Rok Vilčnik kot avtor sodeluje tudi pri scenarijih za TV serije Naša mala klinika, Lepo je biti sosed ter Ena žlahtna štorija.

Nagrade

  • 3 Grumove
  • 5 nominacij za Grumov
  • 2 Žlahtno komedijsko pero
  • Glazerjeva listina