Ponedeljek, 8. julij 2024

Igralci pojejo na Arsu

Poletna rubrika

Veliko slovenskih igralk in igralcev tudi odlično poje. S svojim petjem so popestrili lepo število radijskih iger, pojejo v gledaliških uprizoritvah in na koncertih. V juliju in avgustu jih kolegi na Programu Ars predstavljajo v terminu kratke radijske igre.

Rubrika je na sporedu vsako sredo ob 13.05. 

Prvi je zapel doajen slovenske radijske igre Jurij Souček. Njegov radijski opus je eden najobsežnejših v zgodovini slovenskega radia, saj šteje okoli 600 radijskih iger, mlado in staro poslušalstvo pa ga pozna po značilnem žametnem in sugestivnem glasu ter prodornih interpretacijah, ki so predvsem najmlajšo publiko ponesle v svet domišljije. Jurij Souček, ki se je poslovil letošnjega januarja, je tudi pionir radia, saj je na njem sodeloval že v času, ko so oddajali še v živo, o svojem delu pa je v enem od intervjujem skromno izjavil: "To je ena veščina, ki jo kdo obvlada ali ne." Vsekakor je obvladal ne le umetnost govorjene besede, temveč tudi pevske interpretacije, čemur bodo poslušalke in poslušalci lahko prisluhnili v sredini oddaji, v katero so vključene Součkove interpretacije pesmi Stara žalostna, In vendar kako po naključju in Balada o komandantovem kanarčku. Besedilo vseh treh pesmi je napisal slovenski pesnik in dramaturg Ervin Fritz, uglasbil pa jih je Urban Koder.

V sredo, 10. julija predstavljajo Laro Janković, ki bo zapela štiri pesmi po svojem in urednikovem izboru. Glasbenica, igralka in šansonjerka je znotraj svojega opusa izdala tudi tri glasbene albume, in sicer Kako diši svoboda, Na kožo zapisane zgodbe in Pred vami stojim gola. 

Lari sledita pa Anton Petje in Zlatko Šugman.

Poslušajte kako pojejo naši članice in člani.

Jurij Souček 

Lara Janković

Lara Janković, igralka in šansonjerka / Foto: SOJ RTV SLO/Osebni arhiv
Lara Janković, igralka in šansonjerka Foto: SOJ RTV SLO/Osebni arhiv
Jurij Souček, doajen radijske igre
Jurij Souček, doajen radijske igre
Anton Petje, igralec / Foto: FOTODAMJ@N
Anton Petje, igralec Foto: FOTODAMJ@N
Zlatko Šugman, igralec / Foto: MGL
Zlatko Šugman, igralec Foto: MGL