Mirjam Korbar Žlajpah

Igralka

Mirjam Korbar Žlajpah se je rodila 6. julija 1964 v Mariboru. Na AGRFT se je vpisala leta 1983. Dramsko igro je študirala v letniku profesorjev Kristijana Mucka in Mirana Hercoga in kasneje Dušana Mlakarja. Študij je zaključila z diplomsko vlogo Bjuti v Splavu smrti Haralda Müllerja (r. Tomaž Pandur). Leta 1986 je za vlogo Elizabete v akademijski produkciji Schillerjeve Marije Stuart (r. Tomaž Pandur) dobila Severjevo nagrado, leto kasneje pa skupinsko akademijsko Prešernovo nagrado za produkcijo tretjega letnika dramske igre Namišljeni bolnik (r. Saša Jarh).

Že med študijem je leta 1985 nastopila v Krstu pod Triglavom Dragana Živadinova in istega leta v Kafkovem Procesu (r. Zvone Šedlbauer) prvič igrala v MGL, kjer se je takoj po koncu študija tudi zaposlila.

V MGL je med drugim igrala Milko v Jančarjevem Klementovem padcu (r. Janez Pipan; za vlogo je leta 1988 dobila Borštnikovo nagrado za mlado igralko), Bianco v Shakespearovi Ukročeni trmoglavki (r. Žarko Petan), Julijo v Shakespearovem Romeu in Juliji (r. Barbara Hieng Samobor), Stello v Goethejevi Stelli (r. Janez Pipan), Ilse v Wedekindovem Pomladnem prebujenju (r. Sebastijan Horvat), Mašo v Čehovem Galebu (r. Dušan Jovanović), Kleopatro v Shakespearovem Antoniju in Kleopatri (r. Zvone Šedlbauer) in C v Albeejevih Treh visokih ženskah (r. Mateja Koležnik), za katero je leta 1997 dobila Borštnikovo nagrado. Igrala je tudi v drugih slovenskih gledališčih, med drugim v SNG Drama Ljubljana in Špas teatru.

Nastopila je v več kot petnajstih celovečernih filmih in TV dramah, na primer v Črni orhideji (r. Matjaž Klopčič), Rabljevi freski (r. Anton Tomšič), Halgatu (r. Andrej Mlakar; za vlogo je leta 1994 dobila nagrado Stopova igralka leta), Ljubljana je ljubljena (r. Matjaž Klopčič) in Petelinjem zajtrku (r. Marko Naberšnik). Igrala je tudi v TV nadaljevankah (Teater Paradižnik, Klan, Dosjeji J. K., Kdo bo koga, Nekaj na G in drugih), redno pa sodeluje tudi pri radijskih igrah.

V MGL je zaposlena od 15. oktobra 1987.

Nagrade:

1986 Severjeva nagrada za vlogo Elizabete v Mariji Stuart F. Schillerja, AGRFT
1987 Prešernova nagrada (akademijska) – skupinska, Molière, Namišljeni bolnik, AGRFT
1988 Borštnikova nagrada za mlado igralko za vlogo Milke v Klementovem padcu D. Jančarja, MGL
1990 Dnevnikova nagrada za vlogo Pegeen Mike v Junaku z zahoda J. M. Synga, MGL
1995 Stopova igralka leta za vlogo Tereze v filmu Halgato
1997 Borštnikova nagrada za vlogo C v Treh visokih ženskah E. Albeeja, MGL