Ponedeljek, 11. september 2023

Z odprtjem razstave v praznični teden Ars 60

Ob 60 letnici Programa Ars Radia Slovenija

Z odprtjem razstave plakatov Ars 60 na Čufarjevi ulici se je začel pester praznični teden, ki je vrhunec letošnjega jubilejnega leta, v katerem tretji program Radia Slovenija – program Ars praznuje šest desetletij delovanja.

Celoletno praznično dogajanje bo obogatila bralna uprizoritev Tavčarjeve povesti V Zali, ki bo v sredo, 13. septembra, ob 20.00 v dvorani Alme Karlin Cankarjevega doma. 

Letos se spominjamo 100. obletnice smrti pisatelja Ivana Tavčarja (1851–1923), enega največjih slovenskih pripovednikov. V slovensko literarno zgodovino se je zapisal kot vodilni predstavnik slovenskega realizma, v svojem literarnem opusu pa je ovekovečil usode malih ljudi in kmetov ter življenje v rojstni Poljanski dolini. Rojen je bil v revni kmečki družini, a ga to ni ustavilo, da je postal odvetnik, deželni in državni poslanec na Dunaju, vodja slovenskih liberalcev, pomembna in vplivna javna osebnost ter ljubljanski župan. Priredbo povesti Ivana Tavčarja V Zali je pripravila dramaturginja Tatjana Doma, literarni večer bo režiral Alen Jelen. Vstop v dvorano je prost. Neposreden prenos dogodka pa bo mogoče spremljati na programu Ars. 

Nastopili bodo naši člani:

Pripovedovalec: Aleš Valič
Žalostni Miha: Dario Varga
Šepasti Tinče: Gregor Čušin
Jernač izpod Skale: Janez Škof

Vrhunec slavja ob 60 letnici programa Ars bo v četrtek, 14. septembra.

Ob 17.00 bo v dvorani Alme Karlin Cankarjevega doma slovesna podelitev lastovke 32. natečaja za najboljšo kratko zgodbo. Zmagovalno zgodbo bo prebrala Nataša Barbara Gračner.

Ob 19.30 pa bo slavnostni koncert Ars 60. Koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija s šefom dirigentom Rossenom Milanovom bo pod častnim pokroviteljstvom predsednice države dr. Nataše Pirc Musar.

Programu Ars članice in člani Društva ZDUS čestitamo ob jubileju in ustvarjalcem kulturno-umetniškega programa želimo še veliko ustvarjalnih let.