Ponedeljek, 25. marec 2024

Marinka Poštrak in Zala Dobovšek

Nagrada in priznanje Društva kritikov in teatrologov Slovenije

Znani sta prejemnici nagrade in priznanja Društva teatrologov in kritikov Slovenije. Strokovna komisija društva v sestavi Diana Koloini, Alja Predan, Maša Radi Buh, Rok Vevar in Barbara Skubic je nagrado in priznanje letos podelila Marinki Poštrak in Zali Dobovšek. 

Naša dolgoletna članica Marinka Poštrak je kot dramaturginja in umetniška vodja v treh desetletjih dela v Prešernovem gledališču Kranj temeljno zaznamovala svojo matično hišo in tudi celoten slovenski gledališki prostor. Kot dramaturginja je domislila in sooblikovala mnoge pomembne, odmevne, tudi prelomne uprizoritve v Kranju in drugod, zlasti ob režiserjih in režiserkah, s katerimi je razvila trajno sodelovanje. Z oblikovanjem repertoarjev Prešernovega gledališča in celostno skrbjo za ansambel ter njegovo ustvarjanje ji je uspelo majhno provincialno gledališče razviti v eno najbolj prodornih gledališč v Sloveniji. Kot umetniška vodja je Marinka Poštrak svojemu gledališču zagotovila kvalitetni preskok, kakršnega lahko vidimo le redko. Prešernovo gledališče ji je uspelo profilirati kot središče kritičnega razmisleka o današnji družbi, odpiranja zamolčanih tem in nepopustljive etične drže, obenem pa prostor oblikovanja novih in drznih uprizoritvenih estetik. K sodelovanju je navkljub skromnim možnostim pritegnila tako rekoč vse prodorne režiserje in režiserke iz našega prostora, nekateri so prav z ansamblom PGK ustvarili antologijske uprizoritve. Pri tem je znala upoštevati tudi regionalni kontekst, povezovati specifične teme, žanre in pristope, ki so gledališču omogočili živo komunikacijo z domačim občinstvom. Hkrati je vzgojila občinstvo Prešernovega gledališča in njegov igralski ansambel, njuni rasti je vselej posvečala izjemno skrb. Svoje prizadevanje je posvečala tudi Tednu slovenske drame, ki se je v tem času razvil v mednarodni festival, še posebej je spodbujala kontinuirano uprizarjanje sodobne slovenske dramatike. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije prepoznava še vedno intenzivno ustvarjalno kondicijo Marinke Poštrak in se nadeja, da jo bo v dobro slovenskega gledališča vzdrževala še naprej. Nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo pa si zasluži že zdaj.

Dr. Zala Dobovšek je dramaturginja, gledališka kritičarka, teatrologinja in docentka za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizije. Njen dosedanji opus obsega in dokazuje najširši interes za polje uprizoritvenih praks tako žanrsko kot poklicno; bila je selektorica številnih festivalov, tudi Borštnikovega srečanja, nagrajena je bila za svoje delo praktične dramaturginje, že v študijskih letih pa se je uveljavila kot gledališka kritičarka. Poleg lastnega pronicljivega pisanja za različne medije kritično teatrološko misel za prihodnost vztrajno goji tudi z dolgoletnim mentorstvom najrazličnejših kritiških delavnic in seminarjev. Leta 2019 je doktorirala z disertacijo, ki je, posodobljena in vsebinsko prilagojena novemu bralstvu, izšla v Knjižnici MGL (2022) z naslovom “GLEDALIŠČE IN VOJNA: Uprizoritveni odzivi na vojne v 90. letih v nekdanji Jugoslaviji”. V knjigi skozi vrsto praktičnih primerov, s fokusom na Sarajevo, problemsko raziskuje kontekst Balkana, družbeno-psihološke fenomene vojne in potrebo po njenem odrskem uprizarjanju, scela in analitično pa se posveti izjemnemu opusu evropsko uveljavljenega režiserja Oliverja Frljića. Izstopajoča knjiga Zale Dobovšek – ki ne bi mogla iziti ob bolj pravem času – je premišljeno in natančno izpisano delo, ki teatrologijo postavlja ob bok uprizoritveni praksi, jo spretno prepleta s sociologijo, predvsem pa se z natančnim in brezkompromisnim pristopom odziva na svet, ki jo obdaja. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov ji podeljuje zasluženo priznanje Vladimirja Kralja za dosežke v zadnjih dveh letih.

Marinki in Zali čestitamo!

Nagrada in priznanje bosta podeljena 9. aprila 2024 na zaključni prireditvi 54. Tedna slovenske drame v Kranju.

Marinka Poštrak, dramaturginja / Foto: Tania Mendillo
Marinka Poštrak, dramaturginja Foto: Tania Mendillo
Dr. Zala Dobovšek, teatrologinja in kritičarka / Foto: Osebni arhiv
Dr. Zala Dobovšek, teatrologinja in kritičarka Foto: Osebni arhiv