Novice

Branko Šturbej / Foto: Arhiv SNG Maribor
Branko Šturbej Foto: Arhiv SNG Maribor
Petek, 14. junij 2024

Branko Šturbej, pogovor z lavreatom

TV Slovenija

Dobitnik letošnjega Borštnikovega prstana Branko Šturbej je spregovoril o svoji izjemno bogati igralski poti v oddaji Umetnost igre.

Ekipa uprizoritve s svetovalko za kulturo in medije Ireno Herak pri Vleposlaništvu Republike Slovenije v Beogradu / Foto: Deževen dan v Gurlitschu - foto: Nada Žgank
Ekipa uprizoritve s svetovalko za kulturo in medije Ireno Herak pri Vleposlaništvu Republike Slovenije v Beogradu Foto: Deževen dan v Gurlitschu - foto: Nada Žgank
Ponedeljek, 3. junij 2024

Deževen dan v Gurlitschu prejel pet nagrad na 69. Sterijevem pozorju v Novem Sadu

Nocoj, 3.junija 2024 bo na sklepni slovesnosti festivala 69. Sterijevega pozorja v Novem Sadu, uprizoritev Deževen dan v Gurlitschu Milana Ramšaka Markovića v režiji Sebastijana Horvata, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, prejela pet nagrad, in sicer nagrado za najboljše besedilo, dve igralski nagradi ter nagradi za scenografijo in kostumografijo.

 

Ponedeljek, 3. junij 2024

Začenja se 59. Borštnikovo srečanje

V Mariboru se danes, 3. 6., s prvimi predstavami začenja 59. Festival Borštnikovo srečanje. Slavnostno odprtje bo v petek zvečer, dan zatem pa se pričenja še tekmovalni program.

Četrtek, 30. maj 2024

Iskra

Predstavitev certifikata

Tri leta so minila, odkar je skupina #znamiseneha javno spregovorila o spolnem nadlegovanju na področju uprizoritvenih in avdiovizualnih umetnosti. Anketa, ki so jo izvedli, je potrdila, da problem obstaja in da se ga deležniki zavedajo.

Nagrajenci 27. Prix Marulić / Foto: Prix Marulič, HRT
Nagrajenci 27. Prix Marulić Foto: Prix Marulič, HRT
Četrtek, 30. maj 2024

Potovanje na robu noči

Srebrni prix Marulić za radijski dokumentarec o Evgenu Bavčarju

Na hrvaškem otoku Hvar se je včeraj končal 27. mednarodni radijski festival Prix Marulić, na katerem so ustvarjalci dokumentarne radijske oddaje Potovanje na robu noči prejeli drugo nagrado – srebrni prix Marulić v kategoriji radijskih dokumentarcev. Ustvarjalci tega tankočutnega dokumentarca so Saška Rakef, Mojca Delač, Luka Hvalc, Urban Gruden in Evgen Bavčar. V tekmovalnem sporedu tega pomembnega mednarodnega festivala je bilo 31 dramskih in dokumentarnih iger iz 17 držav.

 

prof. Branko Šturbej, dramski igralec / Foto: Boštjan Lah
prof. Branko Šturbej, dramski igralec Foto: Boštjan Lah
Sreda, 29. maj 2024

Branko Šturbej

Prejemnik Borštnikovega prstana

Umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak je razkril letošnjega prejemnika najpomembnejše slovenske igralske nagrade - Borštnikovega prstana. Strokovna žirija v sestavi Blaž Lukan, Alen Jelen, Nataša Matjašec Rošker, Aleš Novak in Ana Perne je izbrala prvaka SNG Drama Ljubljana Branka Šturbeja.

Aldo Kumar, skladatelj / Foto: Wikipedia
Aldo Kumar, skladatelj Foto: Wikipedia
Torek, 28. maj 2024

Župančičeve nagrade 2024

Aldo Kumar, Tjaša Črnigoj, Anja Novak in Urša Vidic

Priznanje Mestne občine Ljubljane za življenjsko delo letos prejme skladatelj Aldo Kumar, za dveletno ustvarjanje pa so nagrajene režiserka Tjaša Črnigoj, igralka in pesnica Anja Novak ter vizualna umetnica in scenografka Urša Vidic.

 

Evgen Car Jeni / Foto: Tone Stojko
Evgen Car Jeni Foto: Tone Stojko
Nedelja, 26. maj 2024

Evgen Car praznuje

80 let našega priznanega umetnika

24. maja je osemdeset let dopolnil priznani vsestranski gledališki ustvarjalec Evgen Car.

Srečko Fišer / Foto: SNG Nova Gorica
Srečko Fišer Foto: SNG Nova Gorica
Nedelja, 26. maj 2024

Srečko Fišer

Prejemnik tantadruja za življensko delo

Člani žirije za nagrado za življenjsko delo - Marij Čuk (predsedujoči), Vesna Humar in Alen Jelen - so soglasno sklenili, da tantadruja za življensko delo prejme Srečko Fišer.

“Počaščen sem, ta beseda je za to priložnost lepa in iskrena. Nagrada mi pomeni krono dela, čeprav ji bom poskusil še kaj dodati. Ta nagrada mi dobro zveni, ker se imenuje tantadruj, po junaku našega Cirila Kosmača, ki je med drugim pisatelj, s katerim sem se v svoji gledališki karieri precej in ne neuspešno ukvarjal. Tantadruj je tisti norček, ki si želi umreti, jemljimo to kot navodilo za nesmrtnost, ker njemu ne uspe..." /Srečko Fišer/

Nagrajenci / Foto: SNG Nova Gorica
Nagrajenci Foto: SNG Nova Gorica
Nedelja, 26. maj 2024

Tantadruj 2024

Podeljene so primorske gledališke nagrade

Nagrado tantadruj 2024 za življenjsko delo je prejel upokojeni gledališki lektor SNG Nova Gorica in priznani prevajalec Srečko Fišer. Nagrado tantadruj za učinkovito prevpraševanje odnosa med gledališkim in filmskim medijem je prejela uprizoritev Ubesedovanje po besedilu Pier Paola Pasolinija v režiji Jana Krmelja ob dramaturški podpori Žive Bizovičar ter scenografiji in oblikovanju videa Doriana Šilca Petka v produkciji SNG Nova Gorica. Nagrado tantadruj je prejel Darjan Mihajlović Cerar za scenografijo v uprizoritvi Ibsenove igre Ko se mrtvi prebudimo v režiji Stiliyana Petrova in izvedbi SNG Nova Gorica. Nagrado tantadruj za igralske stvaritve je prejela Ana Facchini za vlogo Mie v mednarodni koprodukciji Najboljša evropska predstava avtorjev Marka Bratuša in Harisa Pašovića, tudi režiserja uprizoritve, ter za vlogo Leonate v uprizoritvi Shakespearove komedije Mnogo hrupa za nič v režiji Ivane Djilas in produkciji SNG Nova Gorica.