Novice

prof. Branko Šturbej, dramski igralec / Foto: Boštjan Lah
prof. Branko Šturbej, dramski igralec Foto: Boštjan Lah
Sreda, 29. maj 2024

Branko Šturbej

Prejemnik Borštnikovega prstana

Umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak je razkril letošnjega prejemnika najpomembnejše slovenske igralske nagrade - Borštnikovega prstana. Strokovna žirija v sestavi Blaž Lukan, Alen Jelen, Nataša Matjašec Rošker, Aleš Novak in Ana Perne je izbrala prvaka SNG Drama Ljubljana Branka Šturbeja.

Aldo Kumar, skladatelj / Foto: Wikipedia
Aldo Kumar, skladatelj Foto: Wikipedia
Torek, 28. maj 2024

Župančičeve nagrade 2024

Aldo Kumar, Tjaša Črnigoj, Anja Novak in Urša Vidic

Priznanje Mestne občine Ljubljane za življenjsko delo letos prejme skladatelj Aldo Kumar, za dveletno ustvarjanje pa so nagrajene režiserka Tjaša Črnigoj, igralka in pesnica Anja Novak ter vizualna umetnica in scenografka Urša Vidic.

 

Evgen Car Jeni / Foto: Tone Stojko
Evgen Car Jeni Foto: Tone Stojko
Nedelja, 26. maj 2024

Evgen Car praznuje

80 let našega priznanega umetnika

24. maja je osemdeset let dopolnil priznani vsestranski gledališki ustvarjalec Evgen Car.

Srečko Fišer / Foto: SNG Nova Gorica
Srečko Fišer Foto: SNG Nova Gorica
Nedelja, 26. maj 2024

Srečko Fišer

Prejemnik tantadruja za življensko delo

Člani žirije za nagrado za življenjsko delo - Marij Čuk (predsedujoči), Vesna Humar in Alen Jelen - so soglasno sklenili, da tantadruja za življensko delo prejme Srečko Fišer.

“Počaščen sem, ta beseda je za to priložnost lepa in iskrena. Nagrada mi pomeni krono dela, čeprav ji bom poskusil še kaj dodati. Ta nagrada mi dobro zveni, ker se imenuje tantadruj, po junaku našega Cirila Kosmača, ki je med drugim pisatelj, s katerim sem se v svoji gledališki karieri precej in ne neuspešno ukvarjal. Tantadruj je tisti norček, ki si želi umreti, jemljimo to kot navodilo za nesmrtnost, ker njemu ne uspe..." /Srečko Fišer/

Nagrajenci / Foto: SNG Nova Gorica
Nagrajenci Foto: SNG Nova Gorica
Nedelja, 26. maj 2024

Tantadruj 2024

Podeljene so primorske gledališke nagrade

Nagrado tantadruj 2024 za življenjsko delo je prejel upokojeni gledališki lektor SNG Nova Gorica in priznani prevajalec Srečko Fišer. Nagrado tantadruj za učinkovito prevpraševanje odnosa med gledališkim in filmskim medijem je prejela uprizoritev Ubesedovanje po besedilu Pier Paola Pasolinija v režiji Jana Krmelja ob dramaturški podpori Žive Bizovičar ter scenografiji in oblikovanju videa Doriana Šilca Petka v produkciji SNG Nova Gorica. Nagrado tantadruj je prejel Darjan Mihajlović Cerar za scenografijo v uprizoritvi Ibsenove igre Ko se mrtvi prebudimo v režiji Stiliyana Petrova in izvedbi SNG Nova Gorica. Nagrado tantadruj za igralske stvaritve je prejela Ana Facchini za vlogo Mie v mednarodni koprodukciji Najboljša evropska predstava avtorjev Marka Bratuša in Harisa Pašovića, tudi režiserja uprizoritve, ter za vlogo Leonate v uprizoritvi Shakespearove komedije Mnogo hrupa za nič v režiji Ivane Djilas in produkciji SNG Nova Gorica.

Ponedeljek, 13. maj 2024

Tekst v performansu / performativnost teksta

Vabilo na delavnico

Enota Dramske pisateljice in pisatelji (DPP) ZDUS vabi na delavnico TEKST V PERFORMANSU / PERFORMATIVNOST TEKSTA, ki jo bo vodila dr. ZALA DOBOVŠEK, dramaturginja, gledališka kritičarka, teatrologinja in docentka za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti na AGRFT. Je aktualna predsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije ter odgovorna urednica portala Kritika.

Jubilejno gledališče cesarja Franca Jožefa, razglednica. / Foto: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej
Jubilejno gledališče cesarja Franca Jožefa, razglednica. Foto: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej
Sobota, 11. maj 2024

Od nemškega jubilejnega gledališča cesarja Franca Jožefa do slovenskega narodnega gledališča drama Ljubljana

Cikel predavanj in pogovorov SLOGI in Drama

S teatrologinjo in kustosinjo pedagoginjo mag. Sandro Jenko bomo raziskali, kako je bilo poslopje Jubilejnega gledališča videti, ko so ga zgradili, kdo je zlasti v zgodnjih obdobjih deloval v njem in kako se je poslopje spremenilo skozi čas.

Prisrčno vabljeni v četrtek, 16. maja 2024, ob 18. uri v Drama Kavarno, SNG Drama Ljubljana, Erjavčeva 1, Ljubljana.

Živel 1. maj! / Foto: SVIZ
Foto: SVIZ
Sreda, 1. maj 2024

Živel 1. maj!

Mednarodni praznik dela

Na praznik dela, 1. maja ob 10.45 uri, pa se bo na ljubljanskem Rožniku začela tradicionalna proslava, ki jo bo povezoval igralec Jan Bučar, sodelovala pa bosta Pihalni orkester Ljubljana in Partizanski pevski zbor. Skladno s tradicijo bo slavnostni govornik župan mesta Ljubljane. Po proslavi, od 12.00 do 16.00 ure, bo na sporedu še zabava s skupino GINO & BAND.

Utrinki z okrogle mize Kje se potika dramatika za otroke in mladino? / Foto: Maša Pirc/Prešernovo gledališče Kranj
Utrinki z okrogle mize Kje se potika dramatika za otroke in mladino? Foto: Maša Pirc/Prešernovo gledališče Kranj
Sobota, 6. april 2024

Kje se potika dramatika za otroke in mladino?

Utrinki z okrogle mize na TSD

Ob lanskem Tednu slovenske drame je enota Dramske pisateljice in pisatelji ZDUS v sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije organizirala okroglo mizo na temo kritiške refleksije sodobne slovenske dramatike, na letošnji okrogli mizi pa so se spraševali o stanju in morebitnih novih priložnostih za razvoj slovenske dramske pisave za otroke in mladino.

54. TSD / Foto: PGK
54. TSD Foto: PGK
Sreda, 27. marec 2024

Pogovor o certifikatu Iskra

Okrogla miza na TSD v Kranju

Na okrogli mizi, ki bo potekala v četrtek 28.03. ob 18h v Stolpu Škrlovec v Kranju, se bomo pogovarjali z zanimivimi sogovornicami _ki iz različnih gledališč, kot tudi iz Ministrstva za kulturo RS in iz Društva za nenasilno komunikacijo. 

Udeleženci: Tjaša Pureber (MzK), Katja Zabukovec Kerin (DNK), Tibor Mihelič Syed (SMG), Rok Kunaver (LGL) in Barbara Skubic (ZDUS).

Marinka Poštrak, dramaturginja / Foto: Tania Mendillo
Marinka Poštrak, dramaturginja Foto: Tania Mendillo
Ponedeljek, 25. marec 2024

Marinka Poštrak in Zala Dobovšek

Nagrada in priznanje Društva kritikov in teatrologov Slovenije

Znani sta prejemnici nagrade in priznanja Društva teatrologov in kritikov Slovenije. Nagrajenka je tudi naša članica Marinka Poštrak.